Üdvözli a kormány turisztikai mentőcsomagját a VIMOSZ

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 16:25

A társszövetségekkel közösen készített szakmai javaslatok beterjesztését és az illetékes miniszterrel folytatott személyes konstruktív tárgyalásokat követően a VIMOSZ nagy örömmel üdvözli a turizmus válságának kezelése ügyében szerdán bejelentett intézkedéseket – írták közleményükben.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) értékelése szerint hatalmas segítség a Covid-járvány idején már jól vizsgázott támogatási eszköz, a turisztikai hozzájárulás elengedése fél éven át, ami jelentősen javítja a vállalkozások jövedelmezőségét, hiszen ezáltal a nettó árbevételük 4 százaléka náluk marad.Mivel vendég van, sok szállás- és vendéglátóhelynél pont ez a 4 százalék lehet a lélektani határ, ahol a tulajdonos vagy üzemeltető úgy dönt, hogy nyitva marad vagy bezár. További előnye, hogy adminisztratív szempontból egy egyszerű támogatási eszközről van szól, nem kell rá pályázni – emelték ki.

Munkaadói szempontból nagyon jelentős hatása lehet a SZÉP-kártya-feltételrendszer megváltoztatásának. Lényegesen javítja a források felhasználhatóságát a különböző célú zsebek egyenlegeinek összevonhatósága, ezzel az energiaválság következtében csökkenő vásárlóerő részleges pótlására született jó eszköz – teszi hozzá a VIMOSZ.

Nagyon fontosnak tartják a munkaidőkeret szabályozására vonatkozó bejelentést is. Ennek következtében a munkaadók és munkavállalók közös megegyezéssel egy hatékonyabb munkarend kialakítását érhetik el. Így a legkritikusabb téli hónapokban nem lesz szükség a személyzet leépítésére, esetleges üzletbezárásokra. A legnehezebb válságidőszak után pedig a munkaadók és munkavállalók közösen részesedhetnek a megemelt forgalom előnyeiből – hangsúlyozza a szakmai szövetség.

Javítja a szálláshelyek jövedelmezőségét a turisztikai hozzájárulás elengedése

Fotó: 123rf.com

A kormány szerdán jelentette be, hogy turisztikai akciótervet fogadott el az energiaválság miatt rendkívül nehéz helyzetbe került turisztikai iparág támogatására, miután több szakmai érdekképviselet a kormányhoz fordult segítségért. Korábban itt és itt beszámoltunk róla, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter személyesen fogadta a VIMOSZ és az MSZÉSZ képviselőiből álló delegációt, és konzultált javaslataikról, hogy mivel lehetne enyhíteni a drasztikusan megugrott energiaárak és az infláció okozta terheiket.