Hétfőtől keményen büntetik a nyomós indok nélkül külföldre utazó briteket

Forrás: MTI

 2021. március 23. 12:23

A brit kormány tervezete szerint jövő hétfőtől komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak a szigetországból külföldre utazni. Akár 5000 fontos bírság is járhat a kihágásért.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából – nagyon kevés számú indok kivételével – nem szabad külföldre utazni.

Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit.

A brit kormány folyamatosan szigorítja a külföldi utazási tilalomról szóló rendelkezést: két hete vezették be azt a szabályt, hogy akik külföldre szeretnének utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk egy kötelezően kitöltendő űrlapon, amelyet a kormányzati honlapról kell letölteni.
A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, illetve az orvosi kezelés céljából történő kiutazás.

Elfogadott indok emellett a külföldi esküvő, és az, ha valaki külföldön elhunyt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni.
A kedden ismertetett újabb kiegészítő szabályozás kimondja, hogy március 29-től ötezer fontig (2,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik a kevés számú engedélyezett indokon kívüli okokból, mindenekelőtt turizmus céljából próbálnak Angliából külföldre utazni.
Az utazási tilalomról jelenleg kormányrendelet intézkedik, de átmeneti hatállyal törvény szintre kívánják emelni ezt a korlátozást, és ennek tervezetében szerepel az 5000 fontos pénzbírság is.
A kormányzati beterjesztésről csütörtökön szavaz a londoni alsóház. A tervezet nagyon népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakciójában, amelynek számos tagja most már inkább a korlátozások mielőbbi feloldása végett gyakorol egyre erőteljesebb nyomást Boris Johnson miniszterelnökre.

Az indokolatlan külföldi utazást akár 5000 fontos bírsággal sújtanák március 29-től

Fotó: 123rf.com

Johnson azonban a héten közölte: éppen a kormány által kidolgozott nyitási menetrend tarthatósága érdekében kell nagyon óvatosan eljárni a külföldi utazások engedélyezésével. Ez különösen azért fontos, mert a kontinens több országa a koronavírus-járvány harmadik hullámával küszködik, miközben Nagy-Britanniában folyamatosan javul a járványhelyzet.
A korlátozások felszámolásáról összeállított menetrendben az szerepel, hogy a külföldi utazások tilalmát legkorábban május 17-én lehet feloldani. A brit kormány külön munkacsoportja azonban még jóval e lehetséges időpont előtt megvizsgálja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének lehetőségét, és április 12-én terjeszti be ajánlásait.