A Hainan Airlines a koronavírus újabb áldozata

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2020. február 23. 09:17

Az elmúlt hetek sikertelen próbálkozásai után csődvédelmet kért a kínai Hainan Airlines, amelynek Budapestről Csungkingba induló járatát már február 7-én felfüggesztették.

A Hainan Airlines évek óta veszteségesen működött, és nem tudta elviselni a koronavírusok miatt leállított járatok kiesését. A légitársaság korábban is kért már csődvédelmet, de a kínai kormány  több ízben elutasította. Azt nem tudni, a mostanit elfogadta-e – számol be a medium.com.

A Weibo (a Twitter kínai megfelelője) felhasználói szerint a légitársaság elutasítja az utasok kártérítési igényét arra hivatkozva, hogy kormányzati intézkedés miatt kellett törölnie összes járatát.

A Hainan Airlines 9 év után, idén január 24-én tért vissza a ferihegyi repülőtérre Budapest és Csungking között repülő járatával. Ezzel 13-ra nőtt a Budapest és Kína között közlekedő közvetlen járatok száma.

Alig több mint egy héttel később, február 1-jén a Budapest Airport Facebook-oldalán jelentette be a Hainan Airlines közlésére hivatkozva, hogy a Csungking–Budapest járatot február 7. és március 27. között felfüggeszti a légitársaság, indoklás nem szerepelt, de vélelmezhetően a koronavírus okozta járvány következményeként visszaesett kereslet miatt.

 

A függetlenség nehéz kenyér

A Hainan Airlines egyike Kína kevés független légitársaságának. 1989-ben alapították az ország egyik speciális gazdasági zónájában. Miután 1992-ben újraszervezték, részvényeinek 5,33 százaléka állami tulajdonba került, 20 százaléka az alkalmazottaké lett, a többi pedig egyéb részvényeseké.

A Hainan Airlines több éve veszteséggel küzd

Fotó: 123rf.com

A Hainan Airlines ezzel nemcsak az első részvénytársasági formában működő légi szállítási cég lett, hanem elsőként szerzett részesedést egy kínai repülőtérben is – Haikou Meilan Nemzetközi Repülőtér 25 százalékát birtokolta.

A Hainan Airlinesnek törzsutas-programja is van, amelyet leányvállalatai – Hong Kong Airlines, Tianjin Airlines, Beijing Capital Airlines, GX Airlines, Fuzhou Airlines, Lucky Air, Urumqi Airlines, Suparna Airlines és Grand China Air – is használnak.

Nem hivatalosan arról számoltak be, hogy a társaság több vagyontárgyát – beleértve a repülőgépeket – állami tulajdonú légitársaságoknak és kormányzati szerveknek adták el. A legtöbb, Kínából érkező hírhez hasonlóan azonban ezt is nehéz megerősíteni.

 

Nem volt meglepetés a csőd

Iparági elemzőket nem lepte meg a csőd. Jóllehet több kínai weboldalon dicsérték a légitársaságot, a Hainan Airlines több éve veszteségesen működött.

A belföldi járatok törlése minden légitársaságot megviselt Kínában, amelyeknek rendszerint az a legjobb időszakuk, amikor a kínai holdújév befejeződik, és a tanév elkezdődik.

Idén a koronavírus miatt elhalasztották az ünnepségeketsorra törölték a járatokat, a tanévkezdést pedig április 1-jére halasztották. Ez azt jelenti, hogy hat hétig nem lehet számítani az utasok számának növekedésére, ezért az is elképzelhető, hogy több légitársaság is csődbe megy.