A világ legnagyobb vertikális farmja látja el az Emirates utasait

Forrás: turizmus.com

 2022. július 18. 15:06

A Bustanica – ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent – nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg.

Az Emirates légitársaság utasai már júliustól kóstolhatják az innen származó zöldségeket a fedélzeti menüjükben.

A Dubajban található gigantikus vertikális farm évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldség termesztésére alkalmas, melyhez 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos szántóföldi termelés esetében.

A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak. A vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a farm zárt ciklusú rendszerét úgy alakították ki, hogy a tápanyagokban gazdag víz folyamatosan visszakering minden egyes növényhez. Amikor a víz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva.

A vertikális farm működését csúcstechnológia, mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja

Fotó: Emirates

A farm egész évben, folyamatosan terem, és ez a folyamatos termesztési ciklus biztosítja, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok frissek és tiszták legyenek.

A vertikális farm működését csúcstechnológia, mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, melyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak.

Az Emirates utasai júliustól kóstolhatják ezeket az ízletes leveles zöldségeket – többek között fejes salátát, rukkolát, különféle salátaleveleket és spenótot – a járatok fedélzetén. A vertikális farmon termesztett zöldségek nem csak a levegőben lesznek elérhetőek hiszen hamarosan a dubaji szupermarketekben is megvásárolhatják a terményeket a helyiek és a turisták.

A jövőben a tervek szerint gyümölcsök és további zöldségfélék termesztésével is gazdagodni fog a Bustanica.

A világrekorder farmot 40 millió dolláros befektetésből hozta létre az Emirates fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One, a technológia által vezérelt beltéri vertikális növénytermesztés iparági vezető vállalata.