Az EU egy évvel meghosszabbítja a közös roamingszolgáltatást Ukrajnával

Forrás: MTI

 2023. július 10. 17:45

Az uniós és az ukrán távközlési szolgáltatók egy évvel meghosszabbították a közös roamingszolgáltatásról szóló megállapodást, hogy biztosítsák a telefonhívások megfizethetőségét az Európai Unió országai és Ukrajna között - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint az egyezmény 12 hónapos meghosszabbítása lehetővé teszi a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrajnai menekülteknek a határokon átnyúló kapcsolattartást az Ukrajnában maradtakkal.

Az EU tavaly áprilisban 22 európai és 7 ukrán szolgáltató közötti egyezmény megkötését segítette. Az érintett szolgáltatók megállapodtak, hogy kölcsönösen csökkentik a határokon átnyúló hívások összekapcsolásához szükséges díjakat.
Közölték: az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) figyelemmel kíséri az egyezmény betartását és hatását. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a megállapodás hatékonyan tette lehetővé a szolgáltatóknak megfizethető határokon átnyúló hívások biztosítását.

Az érintett szolgáltatók megállapodtak, hogy kölcsönösen csökkentik a határokon átnyúló hívások összekapcsolásához szükséges díjakat

Fotó: 123rf.com

Ami a határokon átnyúló hívások szolgáltatók közötti díjait illeti, az Európai Gazdasági Térség (EGT) szolgáltatóira, amelyek részei az egyezménynek, lényegesen alacsonyabb díjak vonatkoznak, mint azokra a szolgáltatókra, amelyek nem írták alá a megállapodást - emlékeztettek. Az Európai Bizottság a közleményében arra biztatta az összes szolgáltatót, hogy csatlakozzon az egyezményhez.

Közölték továbbá: a brüsszeli testület szorgalmazza, hogy az EU integrálja a roamingtérségébe Ukrajnát. Ez - mint írták - stabilabb és hosszabb távú megoldást jelentene az olcsóbb hívások biztosítására. Emlékeztettek: áprilisban az EU-Ukrajna társulási bizottság elfogadta a javaslatot, amely szerint Ukrajna csatlakozna az EU barangolási szabályaihoz. A következő lépés az, hogy Ukrajna teljesen összhangba hozza a jogszabályait az EU jogszabályaival, majd az Európai Unió Tanácsa elfogadja az erről szóló végső határozatot.