Az utazók nagy része szívesen használna digitális egészségügyi igazolást

Forrás: turizmus.com

 2021. április 08. 16:54

Az Amadeus legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a legtöbb utazó – a megkérdezettek 91 százaléka – szívesen használná a jövőben a digitális egészségügyi igazolás valamilyen formáját, amennyiben az hozzásegítené őket a könnyebb utazáshoz.

Az Amadeus-tanulmány részeként Censuswide által készített közvélemény-kutatás több mint 1000 embert vizsgált meg kilenc különböző globális piacon: Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Oroszországban, Szingapúrban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A 9055 válaszadó mindegyike járt valamely külföldi országban az utóbbi 18 hónap során.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede örömmel osztaná meg egészségügyi adatait elektronikusan, amennyiben ez lehetővé tenné számára, hogy kevesebb személyes interakcióval haladjon át a repülőtereken – írja a TTG Media.

További 72 százalék azt mondta, hogy ha az egészségügyi igazolás lehetővé tenné, hogy több úti célra eljusson, örömmel megosztaná adatait és megengedné azok elektronikus tárolását.

vakcinautlevel2_123rf

A megkérdezettek 93 százaléka biztosítékot szeretne kapni, hogy biztonságos módon tárolják adatait

Fotó: 123rf.com

A válaszadók 68 százaléka azonban inkább az általa jól ismert, gyakran használt légitársaságokkal osztaná meg az egészségügyi adatait, ha azok lehetőséget kínálnának a digitális tárolásra.

A megkérdezettek 93 százaléka hangsúlyozta, hogy egészségügyi adatai megosztásáért cserébe biztosítékot szeretne kapni arról, hogy azokat biztonságos módon tárolják.

A válaszadók fő problémája a digitális igazolásokkal az adatbiztonság és a hacker-támadásoktól való félelem volt (38 százalék). Emellett 35 százalékuk említette a kért adatok típusával (szenzitív egészségügyi információk) kapcsolatos adatvédelmi aggályokat, míg 30 százalék az átláthatóságot, az adatok megosztásának módját és ellenőrzésének hiányát tartja problémásnak.

A válaszadók szerint enyhítené az utazási egészségi adatokkal kapcsolatos aggályaikat, ha egyetlen utazási alkalmazást használhatnának az egész utazásuk során (42 százalék), vagy ha az alkalmazás szolgáltatója megbízható egészségügyi szolgáltatóval állna kapcsolatban (62 százalék).

A válaszadók szerint a különböző technológiák növelnék az utazás iránti bizalmukat a következő 12 hónapban, beleértve az utazásspecifikus értesítéseket és riasztásokat használó mobilalkalmazásokat (45 százalék), az érintés nélküli mobilfizetéseket (44 százalék) és a mobilalkalmazással történő, érintés nélküli beszállást a repülőtereken (43 százalék).

Kapcsolódó cikkek