Drónokkal fenyegetik Heathrow-t

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 03. 10:51

A Heathrow Pause elnevezésű klímaaktivisa csoport szeptemberben drónokkal akarja megzavarni a világ egyik legnagyobb repülőterének fogalmát.

Kilenc hónappal azután, hogy drónok bénították meg Gatwick forgalmát, aminek nyomán meg is szigorították a repülő szerkezetekre vonatkozó szabályozást Nagy Britanniában, most a napi 1300 járatot kezelő Heathrow-nak kell hasonló problémával szembenéznie.

Az egyik klímaaktivista csoport szeptemberben – először 13-án, majd több alkalommal is – drónokkal akarja megzavarni a légi forgalmat.

„Arra az ellentmondásra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a kormány bővíteni akarja Heathrow-t, miközben azt is vállalta, hogy 2050-re közel nullára csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsájtását” – mondta a Heathrow Pause egyik tagja az Independent cikke szerint.

A drónok indítása előtt figyelmeztetik a repteret, de ez is illegális

Fotó: unsplash.com

Nem terrorista akcióról van szó, hiszen a drónok fejmagasságban repülnek majd a repülőtér öt kilométeres körzetében, és egy órával az akció előtt figyelmeztetik a repteret. A csoport szerint a hatóságok eldönthetik, ilyen körülmények között el akarják-e indítani a gépeket.

A probléma az, hogy a brit reptéri hatóság döntésétől függetlenül több gép is érkezik Heathrow-ra, az egyik például az ausztráliai Perthből.

A repülőtéri hatóság szerint illegális drónokat használni a légikikötő 5 kilométeres körzetében.

Heathrow szóvivője így kommentálta az akciót: „Egyetértünk azzal, hogy fel kell lépni a klímaváltozás ellen, de ez konstruktív cselekvési tervet igényel. Bűntény elkövetésével és az utasok akadályozásával nem lehet messzire jutni. Együttműködünk a rendőrséggel, és mindent megteszünk a drónok felderítéséért.”

Kapcsolódó cikkek