Édes meglepetés: süteménnyel kínálták a Balatonra utazókat

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 19:50

Édes meglepetésben volt ma reggel részük azoknak, akik a Balatonhoz utaztak a budapesti Déli pályaudvarról. Ők lehettek az előkóstolói annak a 204 és fél szeletes tortának, amelyet csütörtök délben vágtak fel az idén 45. születésnapját ünneplő Utazás kiállításon.

A tortát azért vágták éppen 204 és fél szeletre, mert ennyi kilométer kerékpáros út veszi körül a Balatont – tájékoztatta lapunkat Fekete Tamás, a tortás eseményt szervező Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. A tortával nemcsak a kerékpáros útvonalakat népszerűsítik, hanem jól reprezentálja a sok minőségi éttermet, cukrászdát, amely a hamarosan kezdődő Nyitott Balaton akció idején is várja az embereket. A csokitortát balatoni borokkal ízesítették: az egyik oldalát az Év bortermelője címet viselő Figula Mihály füredi pincészetében készített borral, a másik odalát a Balatonszemes környékén található Bujdosó Pincészetben palackozott borral "bolondították" meg.

Kétféle balatoni borral ízesítették a Balaton-tortát, amelyen a BalatonBike365 Port kerékpáros központok helyszínét is feltüntették marcipánból

Fotó: Fraunholcz Attila

A torta mellé ehető QR-kódokkal díszített süteményeket is kínáltak az utazóknak. A QR-kód a BalatonBike365.hu internetes oldalra vezet, ahol olyan túraútvonalakat találhatnak az érdeklődők, amelyek tartalmas időtöltést jelenthetnek a profiktól a kisgyermekes családokig mindenkinek. Az útvonalak gyakran vezetnek el olyan helyszínek mellett, amelyek kulináris felfedezni valót is rejtenek.

A sütemények borhabját a csopaki Söptei Pincészet díjnyertes boraival díszítették. Ezeket 2021-ben a Bordeaux-ban, a világ legnagyobb múltú borversenyeinek egyikén, a Challenge International du Vin nemzetközi versenyen aranyéremmel díjazták. A boros finomsággal a balatoni minőségi pincészetekre is rá próbálták irányítani a figyelmet. Néhány ehető QR-kóddal a pincészet honlapját is bebarangolhatták az állomáson várakozó utasok.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke felvágják a 204 és fél szeletes tortát az Utazás kiállításon

Fotó: Fraunholcz Attila

Az akció szervezői elmondták: idén tavasszal szervezik meg 15. alkalommal a Nyitott Balaton nevű eseményt, amelynek keretében közel száz programot kínálnak a turisztikai szervezetek. Ekkor már a legtöbb minőségi kávézó, cukrászda, étterem megújítja kínálatát, jelentős részük kerékpárral is elérhető. "Néhányban meg lehet majd kóstolni a QR-kódos süteményt is, amelynek receptje most debütál az Utazás kiállításon – fogalmazott Éskovács Péter, a Nyitott Balaton kommunikációs vezetője.

Az Utazás kiállítás idei belföldi díszvendégének választott BalatonBike365 turisztikai termékről és annak vásári megjelenéséről ebben a cikkünkben írtunk korábban.