Egy napig bárki kipróbálhatja a LOT Dreamliner-szimulátorát

Forrás: turizmus.com

 2019. május 21. 17:10

A repülőtér régi 1-es termináljának csarnokában szerdán a nagyközönség is kipróbálhatja a Boeing B787 Dreamliner típusú gépének szimulátorát, amelyet a LOT hozott el Budapestre.

A szimulátor valójában egy földi telepítésű, teljesen élethű pilótakabint jelent, amiben a leendő pilótákat képzik. Elterjedésével jelentős összegeket tudnak megtakarítani a légitársaságok, hiszen a számítógépes földi szimulátor működésének egy órája töredéke a valós repülésének és kevésbé terheli a környezetet. A legkorszerűbb szimulátorok hidraulikus lábakon álló, mozgatható, több millió dolláros berendezések, amelyek még a repülőgép rezgéseit és bizonyos határok között a terheléseket is képesek utánozni.

A LOT most legkorszerűbb gépének, a Boeing B787 Dreamlinernek a szimulátorát hozta el Budapestre, amit amerikai és magyar szakemberek mutatnak be az érdeklődőknek szerdán. A szimulátor három hatalmas színes monitorra vetíti ki a repülőgép körüli „tájat", amit a számítógép grafikus meghajtója állít elő. A műszerfal és annak színes kijelzői pedig teljes egészében megegyeznek a Boeing 787-es valódi műszereivel és úgy is reagálnak.

Nem könnyű leszállni a szimulátorral sem

Fotó: Budapest Airport

A légiközlekedésben dolgozó pilótáknak egyébként hathavonta kötelező szimulátoron vizsgázniuk a legnehezebb repülési helyzetek megoldásából, köztük viharos, esős időben történő leszállástól kezdve egészen addig, hogy miként kell leszállni egy működő hajtóművel. Mindez a repülés biztonságának a növelését szolgálja.

Adrian Kubicki, a lengyel légitársaság kommunikációs igazgatója elmondta, számunkra kiemelt jelentősége van a magyar piacnak. „A LOT úgy tekint a magyar fővárosra, mint Varsó utáni második legjelentősebb gyűjtő-elosztó repülőterére" – hangsúlyozta.

A LOT folytatja a magyar légiközlekedési szakemberek toborzását, hiszen már eddig is vannak magyar pilótáik és közel 80 főnyi stewardess dolgozik a LOT-gépek fedélzetén szerte a világon, és további bővítést tervez a lengyel légitársaság.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Boeing 787-es Dreamliner az egyik legkényelmesebb és a legtakarékosabb hosszútávú utasszállító repülőgép a piacon. „Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen repülőgép közlekedik Budapestről New Yorkba és Chicagóba." A lengyel légitársaság Dreamlinere hetente hat alkalommal szállítja az utasokat Budapestről New Yorkba (4 nap) és Chicagóba (2 nap).