Egyre kevesebb kerozinnal repülnek a Lufthansa-gépek

Forrás: turizmus.com

 2015. május 26. 18:07

A Lufthansa Csoport gépei 2014-ben 3,84 liter kerozint fogyasztottak 100 utaskilométerenként. A Lufthansa Cargo is minden eddiginél hatékonyabban végzi a teherszállítást, és jó úton halad a flottakorszerűsítés – adta hírül közleményében a társaság.

A Lufthansa Csoport repülőgépei újabb hatékonysági rekordot állítottak fel: 2014-ben az utasszállító flotta egy utasra számítva átlagosan mindössze 3,84 liter kerozint használt fel 100 kilométerenként (ez a szám 2013-ban 3,91liter/utas/100km volt). A tavalyi eredmény 1,6%-os hatékonyság javulást jelent az ezt megelőző évi fogyasztáshoz képest. Ennek megfelelően a légitársaság ezúttal is eleget tett a légiközlekedési ipar évente 1,5 százalékos energiahatékonyság növelésre vonatkozó célkitűzésének.

A vállalat teherszállító légitársasága, a Lufthansa Cargo a 0,183 liter/tonna-kilométeres üzemanyag-fogyasztásával szintén minden korábbinál hatékonyabban működött, 5,2%-kal túlszárnyalva 2013-ban elért eredményét. 2014-ben csoportszinten a teherszállítás hatékonysága 0,8 százalékkal nőtt. A 2014-es jelentési évben a Lufthansa Csoport teljes üzemanyag-fogyasztása 0,7%-kal, miközben a szállítási kapacitás 1,9%-kal emelkedett, így tehát elmondható, hogy a szállítási kapacitás és az üzemanyag-fogyasztás függetlenítésének tendenciája sikeresen folytatódott.

A Lufthansa új, hatékonyabb működésű és alacsony zajkibocsátású repülőgépeinek üzembe állításával a fajlagos üzemanyag-fogyasztás további csökkenése várható: a légitársaság most helyezte működésbe az utolsó, a sorrendben 19. Boeing 747-8-as repülőgépét.

 

Ez a típus 15%-kal hatékonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett működik, mint elődje, a B 747-400-as modell. 2025 végéig a vállalat 272 repülőgépet vesz át, amely listaáron mintegy 38 milliárd eurós befektetést jelent. Ez minden idők legnagyobb flottamodernizációs programja a Lufthansa Csoport történetében, csupán 2015-ben 17 darab új repülőgépet szállítanak le a légitársaság számára.

A környezeti teljesítmény javítását célzó további eredmények alapja az a klímavédelem érdekében megalkotott négy alappilléren nyugvó stratégia, amely különböző környezetvédelmi intézkedéseket egyesít. A még hatékonyabb kerozin felhasználásra irányuló számos program mellett a csoport nagy hangsúlyt fektet az alternatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok felhasználási lehetőségeinek felkutatására és használatára. A Lufthansa részt vesz a frankfurti reptéren indított, E-PORT AN elnevezésű elektromobilitási kezdeményezésben is, azzal a céllal, hogy az elektromos vontatójárművek segítségével hatékonyabbá tegye a repülőgépek gurulási és vontatási műveleteit, csökkentve ezáltal a kerozinfogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást a repülőtéren.