Együttműködik az Airbus és Kína

 2013. szeptember 04. 18:40

Az Airbus és a kínai légiforgalmi irányításért felelős intézmény (China's Air Traffic Management Bureau – ATMB) egyezményt írtak alá, hogy a jövőben együttműködnek a kínai légiforgalmi irányítás modernizálása terén.

Az Airbus és a kínai légügyi hivatal (CAAC) alá tartozó intézmény arra törekednek majd, hogy a kínai légiforgalmi irányítást a világon használatos legmodernebb technológiával lássák el. A cél az, hogy az egyre növekvő volumenű kínai légiforgalmat biztonságosan és gazdaságosan lehessen irányítani. Ugyanakkor a technikai szintek kiegyenlítődése segíteni fog a kínai légiforgalmat nemzetközi szinten is integrálni, regionális és globális szinten egyaránt. Ezt a munkát az Airbus szakosodott leányvállalata, az „Airbus ProSky" végzi majd.

A szerződés szerint az idén négy project kezdődik:

Légiforgalmi irányítás – Air Traffic Flow Management (ATFM),
Együttműködésen alapuló repülőtéri dontéshozatal – Airport Collaborative Decision Making (A-CDM),
A Chengdu Airport kapacitásának növelése az új légiforgalmi irányítási technológiák bevezetésével,
A Bejing Capital Airport (Peking első számú nemzetközi repülőtere) repülőgép-leszállítási rendszerének továbbfejlesztése a kapacitás és a biztonság növelése érdekében.

 

A légiforgalmi irányítási rendszerek modernizálása egyébként jelentős környezetvédelmi előnyökkel is jár. Világméretekben mintegy 13 milliárd liter kerozint lehet így megtakarítani évente, 29 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a levegőbe, és megelőzhető mintegy négymillió órányi késés is. Jelenleg úgy becsülik, hogy a nem eléggé fejlett légiforgalmi irányítási rendszerek miatt az utasszállító gépek kerozin-felhasználása mintegy 8 százalékkal magasabb a szükségesnél.