Europ Assistance Magyarország: 20 év, 1,1 millió eset

Forrás: turizmus.com

 2019. október 03. 14:55

Különösen nyaranta meglepő számban fut be hívás az Europ Assistance Magyarországhoz, amely idén már a 20. születésnapját ünnepli.

A biztosító idén nyáron az egy évvel korábbihoz képest 26 százalékkal több, közel 78 ezer kárt rendezett. Az elmúlt 20 évben pedig összesen 1,1 millió esetben segített bajba jutott ügyfelein – vonta meg a 200 országban jelen lévő, 1963-ban alapított szolgáltató magyar vállalatának mérlegét Kalmár László, az Europ Assistance Magyarországért is felelős régiós vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2019 nyarán a legtöbben – több mint 25 ezren, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – utazás, nyaralás során felmerülő egészségügyi probléma miatt hívták az Europ Assistance Magyarország segélyvonalát, a leggyakrabban Görögországból, Törökországból és Horvátországból.

Az esetek 80-85 százalékában járóbeteg-ellátás keretében orvosolni lehetett a problémát, a fennmaradó 15-20 százalékában kellett legalább egy éjszakát kórházban töltenie a betegnek, és minden évben előfordulnak igen súlyos, azonnali kórházi ellátást vagy műtétet igénylő esetek is.

Görögországból különösen sokan hívják a biztosító segélyvonalát

Fotó: Pixabay

Fontos részlet a limit

A közelmúltban történt például, hogy éjfél körül egy, a Vörös-tengeren hajózó ügyféltől érkezett segélyhívás. A gyors orvosi konzultáció a tünetek alapján infarktust valószínűsített, miközben a sétahajó 7-8 órányi távolságra haladt a legközelebbi kikötőtől.

Az asszisztencia-szolgáltatónak sikerült az egyiptomi hadsereg egyik gyors egységét a betegért küldenie, akire a sikeres partot érés után még további szárazföldi szállítás várt, mire elérték a hurghadai kórházat. Ott a betegen azonnal el tudták végezni a szükséges CT- és MRI-vizsgálatokat, s meg tudta kapni a szükséges kezelést.

Ugyancsak a közelmúltban érkezett segélyhívás az egyik thaiföldi szigetről, egy 4 éves kislány szüleitől. A kislányt hányásos-hasmenéses tünetekkel, súlyosan kiszáradt állapotban kellett átszállítani a közeli phuketi kórházba, ahol azonban a kislány súlyos állapota miatt nem tudták megfelelően ellátni. Ekkor az asszisztencia-szolgáltató orvosi javaslatra úgy döntött, hogy mentőrepülőt küld a gyerekért, és mielőbb Bangkokba szállíttatja. Ott azonnal az intenzív osztályra került, és csak további öt hét kórházi kezelés után térhetett vissza szüleivel Magyarországra.

Mindkét eset szerencsésen végződött, a betegek maradandó egészségkárosodás nélkül megúszták a veszélyes kalandot. A vörös-tengeri „eset” megoldása 5 millió forintba, a Thaiföldön megbetegedett kislány szállítása és kórházi ellátása 40 millió forintba került. Kalmár László szerint az utóbbi eset legfontosabb tanulsága, hogy – különösen Európán kívüli úti cél esetében – nem mindegy, milyen egészségügyi ellátásra szóló limittel kötjük meg a biztosítást.

 

Gyakran kérnek segítséget az autósok is

Gépjármű-meghibásodás miatt idén nyáron az egy évvel korábbihoz képest közel 21 százalékkal többen, csaknem 17 ezren kértek segítséget az Europ Assistance Magyarországtól.

Az autós segélyhívások leggyakrabban Horvátországból, Ausztriából és Romániából érkeztek, de magas volt a hazai utakon felmerült műszaki probléma miatti segélykérés is.

Az Europ Assistance Magyarország működésének eddigi 20 évében az esetek csaknem 44 százalékában, 460 ezer alkalommal valamely utazással, egészségügyi problémával kapcsolatban szorultak segítségre az ügyfelek, 29 százalékban – 305 ezer esetben – a háztartásokban előforduló meghibásodás miatt riasztották az asszisztencia-szolgáltatót, a segélyhívások 27 százaléka, 284 ezer eset mögött pedig valamely gépjárművel kapcsolatos elakadás, műszaki meghibásodás állt.