Folytatódik az Air France dolgozóinak sztrájkja

Forrás: MTI

 2018. április 16. 17:05

Az Air France dolgozóinak újabb sztrájknapján, április 17-én a járatok 70 százaléka fog közlekedni. Ez lesz a nyolcadik munkabeszüntetés február óta.

A tengerentúli járatoknak csak 55, az európaiaknak 65, a belföldieknek pedig mintegy 80 százaléka indul el április 17-én, s a közlekedő járatok esetén is fennakadásokra és késésekre kell számítani.

Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet béremelésért sztrájkol, de a sztrájkolók aránya valamelyest csökkent. Április 17-én a pilóták 29,6 százaléka nem veszi fel a munkát az április 11-i 36,3 százalékkal szemben. A légikísérők 20 százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben a legutóbbi 21,6 százalékkal szemben, míg a földi dolgozóknak 12,4 százaléka fog tiltakozni. A szakszervezetek és a vezetőség között a múlt héten két napon át tartó tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.

Hét éve nem emelték a béreket a francia légitársaságnál

Fotó: pixabay.com

A légiközlekedési szakszervezetek 6 százalékos béremelést akarnak, míg a cégvezetés a fizetések reálértékét megtartó 1 százalékos emelésre látott eredetileg lehetőséget, ezt a múlt héten 2 százalékra módosította az idei évre, s 2019 és 2021 között további 3,6 százalékos emelést javasolt, de a szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot. A menedzsment szerint nem lehet teljesíteni a dolgozók követelését úgy, hogy ne sérüljön a cég hosszú távú növekedési terve. A francia légitársaságnál 2011 óta nem volt béremelés. A tárgyalások április 16-án is folytatódnak.