Gyorsvasutat épít a TGV Csehországban

Forrás: MTI

 2019. május 13. 14:19

Csehország 2025-ben kezdi el nagy sebességű vasúti hálózatának kiépítését a francia TGV társaság szabályai és normái szerint.

Prága és Párizs április közepén emlékeztetőt írt alá az együttműködésről. A cseh vasútvonalak kezelősége (SZDC) és francia partnere, a SNCF tavaly szeptember óta tárgyalt a francia szabályok átadásáról, amiért a csehek 11 millió koronát (143 millió forint) fognak kifizetni a franciáknak.

„A francia normák átvétele gyakorlatilag öt évvel lerövidíti a cseh nagy sebességű vasutak kiépítése előkészítésének a folyamatát” – mondta Jirí Svoboda, a cseh vasútvonalak kezelőségének igazgatója. A francia szabályok szerint épültek a marokkói és részben a spanyolországi nagy sebességű vasútvonalak is.

Az első szakaszban három próbaútvonal létrehozását tervezik Csehországban, mégpedig Prága, Brünn és Ostrava mellett. A Prága-Drezda gyorsvasút kiépítése Svoboda szerint a vártnál jobban elhúzódik, mert a főváros mellett nagyon lassan halad a szükséges telkek felvásárlása.

Vladimir Kremlík közlekedési miniszter kijelentette, hogy a nagy sebességű vasutak építését kiemelt feladatának tekinti, s mindent megtesz a munkálatok felgyorsításáért. „A gyorsvasutak a jövő közlekedését jelentik Csehországban”– szögezte le.

A francia gyorsvasút egyik szerelvénye

Fotó: Wikimedia Commons

Egy csehországi szakmai konferencián áprilisban elhangzott, hogy a nagy sebességű vasúti hálózat kiépítése 20-25 évig is eltarthat, s a várható költségei elérhetik a 600 milliárd koronát. Alena Schillerová pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány elképzelései szerint a projektet több forrásból fogják finanszírozni.