IATA: A világ utasforgalma 75 százalékban visszaépült

Forrás: turizmus.com

 2023. január 17. 16:25

Az IATA legfrissebb adatai szerint 2022 novemberében a világ utasforgalma elérte a 2019-es szint 75 százalékát. A belföldi forgalmak valamivel gyorsabban élénkülnek, mint a nemzetközi adatok, de régiónként eltérő lehet ez is.

2022 őszén Kína még mindig nagyban befolyásolta a számadatokat. Az ország határai csak most nyíltak meg újra teljesen a nemzetközi járatok előtt, és novemberben a belföldi utazások is mindössze 30%-át tették ki a négy évvel korábbi értéknek - adta hírül a VIMOSZ hírleve a IATA adataira hivatkozva.

A tágabb ázsiai-csendes-óceáni térségben, köztük Kínában működő légitársaságok alig feleannyi forgalmat realizáltak, mint 2019 novemberében. Európa, a Közel-Kelet és Afrika területén a visszaesés kevésbé volt súlyos, 15-17 százalékon maradt. A latin-amerikai légitársaságok forgalma viszont csak 8 százalékkal maradt el a négy évvel korábbitól, míg Észak-Amerika mindössze 3 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államok belföldi piaca tulajdonképpen már majdnem visszatért oda, ahol a koronavírus előtt volt, novemberben mindössze 1 százalékkal esett vissza. Bár a forgalom még nem állt teljesen helyre a válság után, 2022-ben mégis jelentőslépést jelentett ebbe az irányba.

Ha a világ utazásait figyelve 2022 novemberét összehasonlítjuk 2021 novemberével, az utazások 41 százalékkal nőttek, annak ellenére, hogy a kínai belföldi piac 39 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államok belföldi piaca tulajdonképpen már majdnem visszatért oda, ahol a koronavírus előtt volt

Fotó: 123rf.com

Az a tény, hogy a légitársaságok csak a pandémia előtti utasforgalmuk háromnegyedét tudták visszanyerni, nagyban összefügg azzal, hogy Kína egészen a közelmúltig nem enyhítette belföldi és nemzetközi utazási korlátozásait.

Szintén nehezítette a helyzetet a kínálati oldali korlátok, amelyek sok légitársaságot megakadályoztak abban, hogy növeljék a kapacitásukat. Ilyen problémák voltak például a repülőgépgyártás késedelmei és a munkaerőhiány is. A fellendülés sebességét a magas üzemanyagárak is hátráltatják, amelyek mind a légitársaságok, mind az utasok számára magasabb költségeket eredményeztek.