Így csökkentik a légitársaságok az ételpazarlást

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 15. 10:39

Egyre több légitársaság hoz intézkedéseket a fedélzeti ételpazarlás ellen, a menü-előrendelési opció biztosítása mellett sokan a mesterséges intelligenciát is bevetik.

Egy légi utas átlagosan mintegy 1,43 kilogramm hulladékot termel egy-egy repülés során. Ennek a mennyiségnek a 20 százalékát teszik ki azok az ételek és italok, amelyeket fel sem szolgáltak, mivel nem minden utas fogyaszt a fedélzeten. Ez óriási pazarlás, ami ellen egyre több légitársaság hoz intézkedéseket – írja a reisereporter.de.

A lap felhívja a figyelmet a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) weboldalára, amely olyan eszközöket és programokat ismertet, amelyek támogatják az ágazatot a fenntarthatóság fejlesztése és a bevált gyakorlatok megosztása terén.

A British Airways például most tesztel egy új catering-rendszert az ételmennyiség racionalizálása céljából. A légitársaság tapasztalatai szerint mindig vannak olyan utasok, akik a hosszú távú járatokon kihagynak étkezéseket, hogy helyette alvással töltsék az időt. Ennek megfelelően a késő éjszakai és hajnali járatokra kevesebb menüt visznek fel a fedélzetre, mint ahány utas helyet foglal a gépen.

A probléma az, hogy a nemzetközi járatokon a fel nem használt friss élelmiszert a csomagolással együtt meg kell semmisíteni a szigorú egészségügyi előírások miatt. Az el nem fogyasztott étel nagy részét, de még a felbontatlan vizes palackokat is el kell égetni, az újrafelhasználás ezért általában lehetetlen. A nemzetközi étkezési hulladékokkal kapcsolatos, számos kormány által elfogadott jogszabályok problémájára a IATA is felhívja a figyelmet, szorgalmazva az ésszerűbb szabályozás bevezetését, amely az újrahasznosítást is lehetővé teszi a megfelelő állategészségügyi ellenőrzések mellett.

A légitársaságok különböző módszerekkel próbálják optimalizálni a fedélzetre felvitt ételmennyiséget

Fotó: 123rf.com

A Qatar Airways ezzel szemben egyszerűen megoldja a problémát: a légitársaság 2020 óta működik együtt a Hifz Al Naema jótékonysági szervezettel, amely rászoruló katari emberekhez juttatja el a fedélzeten megmaradt ételt és italt.

Az Emirates ezen a nyáron vezette be London és Dubaj között közlekedő járatain az étel-előrendelési szolgáltatást, amelynek keretében a business osztály utasai már két héttel, de legkésőbb 24 órával az utazás előtt kiválaszthatják a nekik tetsző fedélzeti menüt a légitársaság weboldalán vagy alkalmazásában. Így nagyobb az esélye annak, hogy az ízlésüknek megfelelő ételt kapnak, így kevesebbet is hagynak meg belőle. A szolgáltatást a jövőben több útvonalra és más utasosztályokra is ki szeretnék terjeszteni.

A légitársaság ezenkívül az Etihad Airwayshez hasonlóan mesterséges intelligenciát alkalmaz a repülés során el nem fogyasztott ételek figyelésére, a fogyasztási szokások előrejelzésére és a tervezés javítására.

A Eurowings ugyancsak mesterséges intelligenciát, pontosabban egy úgynevezett load plannert alkalmaz. Ez egy gépi tanulási platform, amely múltbeli, valamint az utazókra, ünnepnapokra és munkaszüneti napokra vonatkozó adatok alapján kiszámítja, hogy mekkora mennyiségű friss termékre lesz szükség egy adott napon. A légitársaság szerint az eszköz segítségével pontosabban előre tudják jelezni a napi szükségletet, és akár 19 tonna ételt is meg tudnak menteni a kidobástól.

A Japan Airlines a múlt év decembere óta biztosítja utasainak a Meal Skip Option szolgáltatást. Az utazók a repülés előtt a légtársaság weboldalán bejelölhetik a „nem kérek ételt” opciót, ha úgy tervezik, hogy az étkezés ideje alatt aludni fognak a gépen. A légitársaság minden egyes, az opciót választó utas után egy bizonyos összeget adományoz a Table for Two elnevezésű szociális programnak. A Meal Skip opció a főétkezésre vonatkozik, snackeket és italokat ettől függetlenül kérhetnek az utasok.

A Swissnél is van olyan lehetőség, hogy előre meg lehet rendelni a menüt, az európai turistaosztályokon négy héttel, de legalább 36 órával, az emelt szintű osztályokon és az interkontinentális járatokon legfeljebb hat héttel, és legalább 24 órával a repülés előtt.

A Lufthansa járatain az Onboard Delights szolgáltatás keretében legkésőbb 36 órával indulás előtt lehet kiválasztani az ételeket, a business osztály utasainak a hosszú távú járatokon legkésőbb 24 órával előtte van erre lehetőségük.

Az Austrian Airlines a rövid és középtávú járatok turistaosztályain kínál előfoglalási lehetőséget. Az Austrian Melangerie Preorder a repülés előtt legkorábban 48 órával és legkésőbb 50 perccel vehető igénybe.