Így működik a Görögországba utazók beléptetése a gyakorlatban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 05. 18:13

Sok téves információ kering a közösségi oldalakon a görögországi regisztrációval és a 24 órás karanténnal kapcsolatban. Tapasztalatok első kézből az IBUSZ-tól, amely három chartert és buszjáratot is indított Görögországba a hétvégén.

Balogh Csaba, az IBUSZ értékesítési vezetője a közösségi média egyik szakmai csoportjában osztotta meg a tapasztalatait a görögországi beléptetésről.

 

Ez vár a légi utasokra

Regisztráció (Passenger Locator Form, PLF):

  • Minden 2 év feletti utasnak rendelkeznie kell külön QR kóddal, azaz mindenkit külön-külön be kell regisztrálni. A családtag vagy vele utazó hozzárendelése csak arra szolgál, hogy a hatóságok tudják, hogy ki, kivel utazik. Ez nem kötelező!
  • Aki jóval a beutazási időpont előtt regisztrál az csak egy visszagazoló e-mailt kap, majd indulás előtt 48 órával küldik meg neki a QR kódot.
  • A 72 órán belüli regisztráció esetén azonnal, a QR kódot küldik a levélben.
  • A regisztráció – a hivatalos protokollal ellentétben – az utazás napján is elkészíthető. (Frissítés: Július 6-án szigorítottak, a görögök ténylegesen is megkövetelik a 48 órával korábbi regisztrációt – a szerk.)
  • A Smartwing járatain a jegykezelésekor ellenőrzik a kódot, annak hiányban nem veszik fel az utast.

Beszállásra várnak az egyik hétvégi görög charterjárat utasai Ferihegyen

Fotó: IBUSZ

Érkezés:

  • A repülőtereken nincs QR kód olvasó, az erre kijelölt személyek a sorszámokat nézik a kód alatt.
  • A regisztrált utasok QR kódja már tartalmazza, hogy kiválasztott-e az adott utas a tesztelésre vagy sem.
  • Ha senkinek sincs, akkor kiválasztanak 2-3 utast és azokat tesztelik.
  • Mindössze néhány percet vesz igénybe a nyálminta levétele (PCR), és utána az utas azonnal mehet a csomagfelvételre.
  • A tesztelésre kiválasztott utasnak nem kell 24 órára karanténba vonulnia a választott szálláshelyén, ténylegesen annyit kérnek csak, hogy a teszt eredményéig (néhány óra, de maximum 24) ne kiránduljon, lehetőleg maradjon a szálláshelyének településén, de azon belül nem korlátozzák a mozgását, tehát strandolhat, vacsorázhat, vásárolhat stb.
  • A teszt eredményéről értesítik az utast a regisztrál e-mail címén vagy mobilján (sms), illetve jelzik azt az idegenvezetőnek is.

 

Autóbusszal és gépkocsival érkezőknek

Az autóbuszos utazással kapcsolatban a szakember azt írta, a szerb–bolgár határon az utasoknak le kell szállniuk az autóbuszról és át kell menniük az útiokmány-ellenőrzésen. A bolgár–görög határon időszakosan torlódásokra kell számítani, ezért az IBUSZ azt javasolja, hogy hajnali időpontra érjenek oda az autós utasok. Bár sok egyéni utas jelezte az utazási irodának, hogy nem kérték a QR-kódot a görög belépéskor, a hivatalos előírás szerint bármilyen közlekedési eszközzel is érkezik az utas Görögországba, kötelező a regisztráció és a QR-kód – hangsúlyozta Balogh Csaba.

 

Hol kötelező a maszk?

Ami a maszkot illeti, a repülőgépre csak maszkban lehet beszállni és az utazás időtartama alatt viselni kell azt. Az autóbusszal utazóknak a járművön nem kell maszkot viselniük, de a határátkelőhelyeken kötelező. Görögországban csak a repülőtereken, hivatalai helyeken, múzeumokban és a közlekedési eszközökön kötelező a maszk, tehát az éttermekben, bárokban vagy a tengerparton nem kell viselni.

Szinte telt házzal repültek az első chartergépek a görög szigetekre

Fotó: Facebook / Gruber Csaba

Balogh Csaba cáfolta azt a rémhírt is, miszerint az apartmanos elhelyezés esetén sem ágyneműt, sem huzatot nem kapnak az utasok, ezért azt vinniük kell. Tájékoztatás szerint az IBUSZ valamennyi szálláshelyén továbbra is biztosítottak ezek a szolgáltatások.

Az IBUSZ a hétvégén gépgazdaként Korfu, Kefalónia és Kréta (Chania) szigetére indította el első charterjáratait, amelyeken az Apollon Travel, a Blu Sky, a Personal Tours, az Unitravel és az Utazom.com rendelkezett még bérelt helyekkel. Balogh Csaba tájékoztatás szerint mindhárom, 189 férőhelyes gép szinte telt házzal repült a görög szigetekre.

Zeneszóval fogadták pénteken az első magyar chartergépet Görögországban: