Így növelheti elektromosautó-töltővel szálláshelye minősítését

Forrás: turizmus.com

 2022. június 18. 17:34

Az elektromos autózás napjainkban egyre szélesebb körben elérhető, így az elektromosautó-töltők telepítése megkerülhetetlenné válik, különösen a Zöld szálloda címre pályázó és a teljes körű prémiumszolgáltatásokat nyújtó szálláshelyeknél.

A szálláshely minősítésnél ráadásul 10 pontot ér, ha rendelkeznek elektromosautó-töltővel.

Az idén kiadott kormányrendelet szerint új beruházású épületeknél – ha legalább 10 parkolóhellyel rendelkeznek – kötelező kiépíteni elektromostöltő-állomást.

De hogyan is tölthetők az autók, és mi a helyzet akkor, ha hosszabb távra kívánunk utazni?

A legtöbb töltési időt igénylő módszer, amikor a hálózatra szerelt konnektor táplálja a jármű akkumulátorát. A módszer a technológiából következően nagyon lassú és ráadásul tűz- és életveszélyes. (Ha egy kisebb méretű vezetéken érkezik az áram, a töltés ideje alatt túlmelegedhet, megolvaszthatja a vezeték szigetelését, beéghet a dugvilla, és jó estben csak az autótöltő és néhány elektromos eszköz megy tönkre, tűz kialakulásába jobb nem is belegondolni. Nem véletlenül tiltották be Norvégiában az otthoni konnektoros töltést.)

Szállodában, étteremben az elektromosautó-töltési szolgáltatást térítés ellenében biztosítják az ott tartózkodó vendégek részére

Fotó: FreeCharger

A magyar tulajdonú FreeCharger (www.freecharger.hu) töltőtelepítési koncepciója a célállomásokon történő elfoglaltság (kikapcsolódás vagy munka) közben nyújt töltési lehetőséget.

Ezeken a helyszíneken 22 kW-os töltőket telepítenek úgy, hogy a célállomást üzemeltető (étterem, szálloda) tőkebefektetés nélkül, bérleti szolgáltatás keretében veheti igénybe a berendezést.

A szolgáltatás teljes körű, a havi díj tartalmazza a töltő bérlését, üzemeltetését, a tranzakciók pénzügyi elszámolását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szolgáltatást igénybe vevő partner területén felmérik a meglévő áramkapacitást, szakembereik instrukciói alapján a partner kiépíti a hálózati csatlakozást (ebben is tudnak segíteni) amelyhez kapcsolódva üzemkész állapotban átadják a töltőberendezést.

A szállodában, étteremben az elektromosautó-töltési szolgáltatást – a partnerrel egyeztetett Ft/kWh áron – térítés ellenében biztosítják az ott tartózkodó vendégek részére.

A töltőkbe épített hiteles mérő alapján a vendégek által felhasznált villamosenergia-díjat megtérítik a partner mindenkori beszerzési árán, tehát a töltő havi bérleti díján kívül egyéb költség nem keletkezik.

A cég referenciái között szerepel az Accent Hotels által üzemeltetett öt szálloda (Hotel Narád & Park, Gotthard Therme Hotel, Erzsébet Királyné Szálloda, Art Hotel Szeged, Fehérvárcsurgó Károlyi - Kastély Hotel), Thermal Hotel Visegrád, de többek között a Lázár Lovaspark és a Gödöllői Királyi Kastély is.

További információk: Darázs György Turizmus-vendéglátás divízióvezető, darazs.gyorgy@freecharger.hu, +3630 396 8002.

(X)