Június 20-án amerikai próbaútra indul a Royal Caribbean hajója

Forrás: turizmus.com

 2021. május 27. 14:41

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) zöld utat adott az első hajótársaságnak, a Royal Caribbean Internationalnek, hogy próbaútra induljon a társaság Freedom of the Seas hajója június 20-án.
A CDC néhány nappal azután, hogy a hajótársaság benyújtotta az ügynökséghez az első tesztkörutazási tervét, engedélyezte azt, a Royal Caribbean International Freedom of the Seas hajója pedig június 20-án indulhat utasokkal a fedélzetén - írja a Travel+Leisure.

A CDC előírása szerint minden egyes amerikai hajótársaságnak teljesítenie kell tesztutazásokat, mielőtt élesben is elindul, hacsak a személyzet 98 százaléka és az utasok 95 százaléka nincs teljesen beoltva, vagyis a kétkomponensű vakcinák esetén is meg kell kapniuk mindkét oltást a beszállás előtt.

Michael Bayley, a Royal Caribbean International vezérigazgatója kedden a Facebookon jelentette be a CDC döntését, mondván, hogy "büszkén és örömmel osztja meg a csodálatos hírt."

A bejegyzés után a CDC szóvivője is megerősítette, hogy a központ előzetesen jóváhagyta a Royal Caribbean júniusi újraindulását, mégpedig azután, hogy a társaságot megkérték "egyik hajójának a szimulált utaztatására és pontos és teljes kikötői megállapodás benyújtására."

tengerjaro_123rf

A 18 év feletti utasok számára továbbra is szükséges a teljes beoltottság

Fotó: 123rf.com

A Royal Caribbean első próbaútját a Freedom of the Seas fedélzetén fogja lebonyolítani önkéntes utasokkal. A próbaúthoz az oltások meglétére még nem lesz szükség, felszállhatnak a hajóra anélkül is, bár Richard Fain, a Royal Caribbean Group elnök-vezérigazgatója a hét elején azt mondta, hogy arra számít, az utasok az oltást még azelőtt megkapják, mielőtt útra indulnának.

Minden be nem oltott utasnak írásos dokumentációval kell rendelkeznie egy egészségügyi szakembertől, vagy önigazolással kell igazolnia, hogy nincs kitéve a COVID-19 fokozott kockázatának.
A próbaúton a hajó maximális kapacitásának legalább 10 százalékát kell megtölteni (a Freedom of the Seas alapvetően 4553 utas befogadására képes), és be kell tartania a CDC tesztelésre és karanténra vonatkozó irányelveit is.
Minden utas COVID-19 tünetvizsgálaton esik át a beszállás előtt és leszállás után. Hajózásuk után három-öt nappal pedig újabb koronavírus teszten kell átesniük.
A CDC korábban azt mondta, hogy elkötelezettek az iránt, hogy a nyár közepéig újraindulhassanak a tengerjáró hajók. Ehhez azonban kellenek a tesztjáratok is, ahol ellenőrzik, mennyire biztonságos a hajókon való nyaralás.

Egy másik, az amerikai tengerjárókra vonatkozó problémáról korábban mi is beszámoltunk: Kanada egészen 2022-ig meghosszabbította az óceánjárók tilalmát. A szigorú amerikai tengeri szabályok miatt azonban így nem minden hajó folytathatta volna útját Seattle-től Alaszkáig, mert az amerikai zászló alatt működő hajók kivételével mindenkinek meg kellett volna állnia egy kanadai kikötőben, mielőtt továbbindulnak Alaszkába.

A hét elején azonban Joe Biden elnök törvénybe írta az alaszkai turisztikai helyreállítási törvényt, amely lehetővé tette, hogy a tengerjáró hajók megkerüljék a kanadai kikötőket, és nyáron folytassák az alaszkai körutazási szezont - így a hajóutak kezdete teljes mértékben a CDC egyedi jóváhagyásától függ.