Luton Airport: a leggyengébb láncszem

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 05. 15:41

Már harmadszor „érdemelte ki” az Egyesült Királyság leggyengébb reptere címet a londoni légi kikötő.

A fapados légitársaságok egyik londoni kedvence, Luton repülőtere az utóbbi években immár harmadik alkalommal kapta meg az Egyesült Királyság legrosszabb utaskiszolgálást nyújtó repülőtere címet, mely egyáltalán nem kitüntető.

Bár Lutont főleg turisták veszik igénybe, azért őket is érzékenyen érinti az a tény, hogy hiába az olcsó jegy és a megtévesztő London címke, a légi kikötő elég messze van a brit fővárostól: legalább háromnegyed órát kell vonatozni innen a belvárosig.

Nem ez az egyetlen probléma. Bajok vannak az utaskiszolgálással, a chekinnel és a biztonsági ellenőrzéssel is. Tulajdonképpen a legnagyobb gond, hogy a repülőtér nincs felkészülve ekkora utasforgalomra, azért a jelenleg folyó átépítés és bővítés, mellyel előreláthatólag csak 2026-ra végeznek, folyamatos és szűk keresztmetszetet jelent.

Az angol Which nevű közvéleménykutató és fogyasztóvédő szervezet minősítése több más angol repülőtereken is katasztrofális elégedettségi számokat mutatott. Lutonnál a megkérdezettek 44, Stanstednél 50 százaléka volt csak elégedett a kiszolgálással.

Meglepően jól szerepelt viszont Heathrow 5-ös terminálja, 63%-os elégedettséggel, és ugyanilyen jó eredményt ért el Birmingham is. Kiugróan elégedettek voltak az utazók Newcastle (74%) és London-Southend repülőterével (84%).

A felmérés során nemcsak az utazókat, hanem az utazási irodák munkatársait is megkérdezték, sőt a repülőtéri üzletek vezetőinek véleményét is kikérték. Utóbbiak egyértelműen hátrányosnak vélték, hogy az utazóknak a hosszú várakozás miatt egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés idejük marad a vásárlásra.

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz sztrájk Lutonon

2018. május 25.