Újranyitnak a szállodák a tűzvész sújtotta Mauin

Forrás: turizmus.com

 2023. október 05. 18:25

Az augusztusi tűzvész után október 8-tól fokozatosan megnyitják a szállodákat a Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Maui nyugati részén.

Bár a lépés sok vitát gerjeszt, a hawaii hatóságok úgy döntöttek, hogy újraindítják a Maui számára kulcsfontosságú turizmust a sziget leégett nyugati részén. Egy új, 2,6 millió dolláros turisztikai kampányban a helyi vállalkozások támogatására helyezik a hangsúlyt, valamint felelős és tisztelettudó utazásra ösztönzik a látogatókat.

A Hawaii-szigetcsoporthoz és szövetségi államhoz tartozó Maui sziget egy részén augusztus 8-án keletkezett bozóttűz, amelynek nyomán szinte teljesen leégett a történelmi Lahaina városa. A regisztrált halálos áldozatok száma a napokban emelkedett 98-ra. Az állam elektromos szolgáltatója elismerte az érintettségét, de a lángok továbbterjedéséért a tűzoltóságra hárította a felelősséget.

Ilihia Gionson, a Hawaii Turisztikai Hatóság képviselője azt nyilatkozta, Maui támogatásának a legjobb módja, ha az utazók ősszel visszatérnek a szigetre. Hangsúlyozta, hogy Lahaina környékén kívül is rengeteg a látnivaló és a kikapcsolódási lehetőség.

A tűz által nem érintett Four Seasons Resort Maui at Wailea más szállodákkal együtt adományokat is gyűjt a helyiek támogatására

Fotó: Four Seasons Resort Maui at Wailea/Facebook

Richard Bissen, a sziget polgármesterének legutóbbi bejelentése szerint Maui nyugati részét szakaszosan nyitják meg a látogatók előtt október 8-tól. Az elsők között fogad majd vendégeket például a The Ritz-Carlton Maui Kapalua, a Montage Kapalua Bay és a Napili Kai Beach Club a medencékkel és éttermekkel együtt.

A Kaanapali üdülőterületén található szállodákat, így pl. a Four Seasons Resort Maui at Wailea hotelt nem érintette a tűz, így azok most is nyitva vannak.

Sok helyi szálloda adományozási lehetőségekkel ösztönzi a látogatókat. A Montage Kapalua Bay vészhelyzeti alapot hozott létre és az érintett alkalmazottak támogatására fogad adományokat. A Four Seasons Resort Maui at Wailea elindította a Love for Lahaina elnevezésű programot, ennek keretében helyi séfek és farmerek részvételével tartanak vacsorákat, amelyek bevételei a helyiek támogatására létrehozott vészhelyzeti alapba kerül. A szálloda – amely egyébként az HBO „A Fehér Lótusz” című drámasorozata első évadának helyszíne is volt, egy olyan csomagot is kínál, amely fizetett éjszakánként 200 dollárig terjedő adományt tartalmaz egy segélyalap számára.

Jelenleg mintegy 8 ezer szigetlakó lakik átmeneti szállásokon, köztük helyi hotelekben, amelyek főleg Kaanapali alsó részén találhatók. Várhatóan ezek a szállodák nyitnak majd meg utoljára – írja a Travel Weekly.