Megdrágíthatja a téli utakat a tartós forintgyengülés

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 29. 15:05

Szerencsére a nyári szezon végén vagyunk, amit már a gyenge forint sem fog átírni. Ha azonban nem változik a helyzet, a forintgyengülés miatt a téli ajánlatok drágulására kell számítani – intenek a tour operatorok.

Az euróval szemben idei mélypontjára gyengült szerdán a forint: 329,38 forint és 330,44 forint között mozgott, és még csütörtökön reggel is 330 forint fölött volt. Legutóbb tavaly július elején állt az euró jegyzése 330 forint felett, 2018. július 2-án 330,77 forint volt az árfolyam.

Szerdán a svájci frankkal és a dollárral szemben is gyengült a forint, bár az idei mélypontra még nem csúszott vissza: a svájci frank árfolyama 302,71 forintról 303,78 forintra, a dolláré pedig 297,37 forintról 297,99 forintra emelkedett az MTI híradása szerint.

Nagy kérdés, hogyan alakul a forint árfolyama a közeljövőben

Fotó: pixabay.com

 

Nem jó, de nem kirívó!

Egy olyan ágazat, mint a turizmus, komolyan ki van téve az árfolyam változásainak. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy rosszul járhatnak azok az utazásszervezők, amelyek a szezon elején nem biztosították be magukat árfolyamváltozás ellen, mert ebben az esetben pluszkiadásokkal kell számolniuk.

„Egyelőre nagyon friss ez az árfolyamcsökkenés. Kirívónak nem mondanám, hiszen hosszú ideje 320 forinton állt a forint az euróval szemben, bár a szezont 315 forintos árfolyammal kezdtük – mondta szerkesztőségünk megkeresésére Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője. – Tavaly is tapasztaltuk az árfolyam hasonló zuhanását, akkor a tour operatorok 5 százalékkal emelték az árakat. Most egy kicsit más a helyzet, mert a szezon végén vagyunk. Természetesen nem örülünk neki, ez senkinek sem jó, de azt nem tartom valószínűnek, hogy az utasok ezért mondanának le utakat, ilyet nem is tapasztalunk. A last minute áraknál, ahol napi árakkal számolnak a tour operatorok, a szokásosnál kisebb kedvezményre lehet számítani. A téli szezon árai is kérdésesek” – tette hozzá a cégvezető.

 

Lassulhatnak a foglalások

Ugyanezt emelte ki Tolga Deniz Sariyuce, a Sun & Fun Holidays ügyvezetője is, aki a téli utak esetében drágulásra számít, és úgy véli, ezért a foglalások is le fognak lassulni. A nyári szezonból már csak egy hónap van hátra, ezért ott nem valószínűek említésre érdemes változások. Tolga Deniz Sariyuce optimista, úgy gondolja, az árfolyam már a közeljövőben javulni fog.

Kerekes Gábor, az ETI irodavezetője egyetért kollégái véleményével. A forintgyengülés őket is rosszul érintette. Az árképzésük euróban történik  – a last minute utaké is, úgyhogy ott sem lesz változás. A vásárlóerő csökkenése lehet probléma, de nem hiszi, hogy megrendülne a piac.

A forint árfolyama már egy ideje 320 forint körül mozog, ami magasabb a a tavalyinál, és ennek ellenére sincs visszaesés a forgalomban, sőt az ETI-nél  emelkedést tapasztalnak – tette hozzá.

*

Frissítés: Csütörtökön történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, egy euró 331,87 forint is volt napközben, amely a valaha elért leggyengébb árfolyama. A dollár árfolyama 297,93 forintról 299,90 forintra emelkedett csütörtökön.