Megérkezett Olaszországba az Utazom.com idei első csoportja

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. június 09. 13:44

Miközben a beutazáshoz szükséges papírok beszerzése hosszas szervezőmunkát igényelt, a magyar-szlovén és a szlovén-olasz határon ellenőrzés nélkül haladt át az Utazom.com Garda-tóhoz induló, buszos csoportja – tájékoztatta szerkesztőségünket Radics Ákos túravezető.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg egészen július 30-ig az országba beutazók számára.

Ezek szerint az EGT tagállamokból (köztük Magyarországról) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, a védettségi igazolvány meglététől függetlenül. Emellett a beutazók még az utazás előtt kötelesek kitölteni az European Digital Passenger Locator Form (dPLF) elektronikus adatlapot, illetve kötelesek bejelentkezni az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál.

Radics Ákos, az Utazom.com túravezetője szerint indulás előtt a legnagyobb nehézséget az illetékes egészségbiztosítóhoz való bejelentkezés okozta számukra.

Már a Garda-tó látványában gyönyörködhetnek az iroda első idei olasz útjának résztvevői

Fotó: 123rf.com

Az egyes tartományok ugyanis jellemzően különböző formanyomtatványok kitöltését kérik, elérhetőségeik között pedig gyakran csak Olaszországból hívható telefonszámok vannak feltüntetve, hotline telefonvonalaikra ugyanez jellemző. Több telefon és több e-mail elküldése után az utazási irodát végül a trentói turisztikai hivatal (https://www.gardatrentino.it/en) segítette ki, ők küldték el számukra rövid időn belül el a bejelentkezéshez szükséges dokumentumot és egyéb hasznos információkat.

„Az egészségbiztosítónál nem volt lehetőség csoportos regisztrációra, a dokumentumot minden egyes utasnál külön kellet kitölteni, mellékelve hozzá a személyi igazolvány másolatát is. Emellett a 48 fős buszos csoport minden tagja rendelkezett negatív PCR vagy antigén-gyorsteszttel és a beutazáshoz szükséges regisztrációval" – nyilatkozta lapunknak a szakember.

A hosszas előkészítő munka után a legnagyobb meglepetés a magyar-szlovén, illetve a szlovén-olasz határon érte a túravezetőket, ezeken mindkét esetben ellenőrzés nélkül suhantak át, akárcsak a Covid előtti időkben.

A turisztikai hivatal tájékoztatása szerint a tartományban, a közterületeken nem kötelező a maszk viselése, üzletekben, éttermek belső helyiségeiben (az étkezési időt leszámítva), felvonókon azonban igen.