Miért szakítjuk meg az online foglalásokat?

Forrás: tnooz

 2018. augusztus 11. 14:18

Az ma már természetes, hogy nem elsősorban utazási irodákba betérve foglaljuk le nyaralásunkat, hanem az internetet böngésszük, azon is foglalunk és a fizetés is online zajlik. De vajon miért mondunk sokszor mégis nemet az ajánlatra?

Egy külföldi szakmai felmérés azt kutatta, miért hagyjuk sokszor félbe a foglalási folyamatot, mi az, ami eltántorít bennünket egyes esetekben attól, hogy végleg igent mondjunk az ajánlatra.

Az online utazási csomagok megrendelése közben több mint 10 százalékkal többször gondoljuk meg magunkat, mintha mondjuk, egy blúzt vásárolnánk. Elvégre ez nem olyan egyszerű vásárlás, mintha egy ruhadarabot vennénk, sokkal több tényezőt kell figyelembe venni és számos adatot kell megadni.

A foglalási folyamat hosszú és sokszor bonyolult, a repülőgépülések kiválasztásától az útlevélszámig sokféle adatot, számot kell egyeztetnünk, ami nagy valószínűséggel az embereket frusztrálttá teszi és abbahagyják az egész folyamatot.

Mielőtt végleg döntene egy család, hová megy nyaralni, sokféle helyszínt keresnek fel virtuálisan. A Tripadvisor szerint a saját számítógépen végzett előzetes utazási kutakodások 80 százaléka több mint négy hétig tart. Természetes, hogy az emberek több utazási, szállodai és repülőtársasági weboldalt látogatnak meg, mielőtt végleges döntést hoznának.

A folyamat tehát hosszadalmas, számos ügyben kell határozni, közben sokan megunják a keresgélést és abbahagyják magát a foglalási procedúrát is.

 

A felmérés azzal is foglalkozik, hogy az űrlapok kitöltése esetében például mely pontnál veszítjük el a türelmünket

Fotó: pixabay

A felmérés azzal is foglalkozik, hogy az űrlapok kitöltése esetében például mely pontnál veszítjük el a türelmünket.

Az űrlap sokszor túl hosszú, amin nem nagyon lehet változtatni, viszont a jó design és az átláthatóság enyhítheti ezt a hosszadalmas, bürokratikusnak tűnő folyamatot. A formanyomtatványokat meg kellene vizsgálni, mennyire felhasználó barátok, és megkeresni, melyek az igazán problémás részek.

Az okostelefon újabb kihívást jelent. Érdekes módon, bár az utazási böngészések több mint 40 százaléka ezeken zajlik, a foglalásoknak csak 18 százaléka! Ez azt sugallja, hogy míg az emberek örömmel nézelődnek a mobilon, sokkal kevésbé szeretik befejezni telefonon a tranzakciót.

Jóllehet, ma már a legtöbb utazási weboldal mobiltelefonra lett megtervezve, figyelembe véve például a kisebb képernyőméretet. Ezt azonban még tovább lehetne fejleszteni, például, hogy a vaskosabb férfiujjaknak elegendő helyet biztosítsanak, azaz a különféle ikonok és linkek ne legyenek túl közel egymáshoz.

A foglalási folyamatot könnyebbé tehetik egyes hasznos hivatkozások, amelyek segítenek a címek bepötyögésénél és a fizetési adatoknál.

Ugyanakkor, ha csak böngésznek a potenciális turisták egy utazási weboldalon, de nem foglalnak, az még nem jelenti azt, hogy a látogatás teljes kudarccal végződött. Lehet, hogy ismét ellenőrizték az árakat, vagy az igen kimondása előtt még egy kis időre van szükség az átgondolásra, a barátokkal és a családtagokkal való megbeszélésre.

Az online utazási irodáknak fel kell ismerniük ezeket a gondokat, és átláthatóbbá kell tenni oldalaikat. Nem árt, ha elmentik a nézelődő eddigi foglalási adatait, hogy később folytathassa a folyamatot. A kommentek segítségét sem szabad lebecsülni.

A fizetési lehetőségek széles választéka is segítheti az utazási webhelyeket, hogy vonzóbbá váljanak az ügyfelek számára. Mindenképpen lépést kell tartaniuk az ügyfelek preferenciáival, hogy kevesebb legyen a megszakított megrendelés.