Plasztikkártyákat vezetnek be a madridi tömegközlekedésben

Forrás: MTI

 2017. július 07. 11:08

Madridban év végén megszűnik a papíralapú jegy a tömegközlekedésben, az azokat kiváltó plasztikkártyákat már elkezdte árusítani a helyi tömegközlekedési vállalat (CRTM). Az intézkedéssel 27 tonna papírt és mintegy 230 ezer eurót lehet megtakarítani.

A mostantól használható Multi nevű kártya 2,5 euróba (775 forint) kerül, és egy útra szóló jegyeket, 10 utazásra alkalmas „gyűjtőjegyet”, illetve a turistáknak 1, 2, 3, 5 vagy 7 napos bérleteket lehet rátölteni, amelyek a metróra, a városi és távolsági buszokra érvényesek – áll a vállalat által közzétett tájékoztatóban.

A közlekedési kártyákat a metrók bejáratánál elhelyezett automatáknál, és újságárusoknál lehet kiváltani és feltölteni, de utóbbira a Bankia nevű pénzintézet bankautomatáinál is lehetőség van.

A madridiak október 14-ig az interneten ingyen igényelhetik a plasztikkártyákat, amelyek nem személyhez kötöttek.

Egy-egy plasztikkártya 10 évig lesz érvényes, amelyeket két évig díjmentesen cserélnek

 

Kivételt a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők képeznek, akiknek 20-50 százalék közötti kedvezmény biztosítanak a jegyek árából a Multi-kártyán.

Egy-egy plasztikkártya 10 évig lesz érvényes, amelyeket két évig díjmentesen cserélnek.

A papíralapú jegyeket árusítása október végén szűnik meg végleg a spanyol fővárosban, a megváltott jegyeket pedig az év utolsó napjáig lehet felhasználni.

A számítások szerint az intézkedéssel 27 tonna papírt és annak mintegy 230 ezer eurót (71 millió forintot) takarít meg a CRTM a hagyományos jegyek megszűnésével.