Robot poggyászszállító kocsik Hollandiában

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 21. 18:34

A hollandiai Rotterdam és Hága közötti Zestienhoven repülőtér egyre komolyabb szerepet kap a regionális és low cost légitársaságok forgalmában.

Viszont ott is igen sok kellemetlenséget okoznak, főleg a nyári menetrend és a turisztikai főszezon idején a torlódások, és ami még ennél is kellemetlenebb, a kiszolgáló cégek szezonra időzített sztrájkjai. Ezért mindkettőtől független és főleg olcsóbb automatikát szándékoztak kifejleszteni, amely pontosan és problémamentesen oldja meg a poggyászok szortírozását és szállítását.

A FLEET nevű poggyászosztályozó robot, mint azt Johann Vandelande projektmenedzser kifejtette, nem téved, kíméli a poggyászokat, és majdnem száz százalékosan kizárja a sok kellemetlenséget okozó téves továbbításokat. Külön repülésbiztonsági előnye, hogy pontosan (darabra és súlyra) számol, és ugyanolyan pontosan mér is, útközben pedig „nem hagyja el” a rakományt.

Munkában a robot

Fotó: turizmus.com

A hagyományos módon, targoncákon, szállított csomagok az út során néha leesnek, sérülnek, amit általában nem veszik észre, vagy éppen máshová továbbítják őket. A FLEET azonnal észleli, számol és mér, ha feltesznek vagy levesznek róla valamit.

Nagy előnye, hogy kizárja a dézsmálás lehetőségét út közben. Ha bárki hozzáért a kész rakományhoz, azt azonnal jelzi és regisztrálja az automatika. A rendszernek a hétfői bemutatóján a robotok hiba nélkül dolgoztak. A betáplált útvonalon közlekedtek, sőt adott esetben még meg is kerültek, vagy megelőztek különféle akadályokat, vagy dolgozó embereket, baleset nélkül.

A robottal nagyon sok és drága emberi munkát is ki lehet, váltani. Mint a mérésekből kiderült, a rendszer nagyon is energiatakarékosan működik, ezért sokkal olcsóbb, mint a korábbi szállítószalagos vagy targoncás megoldások.

Bár egyenlőre csak a rotterdami repülőtéren működik, ott is még kísérleti jelleggel, de már tervezik az áru- és a postaforgalomban is a továbbfejlesztett CARGO FLEET-et.

Az előzetes elgondolások szerint a 2019-es nyári forgalomban Zestinhovenban már az utas és az áruforgalomban is teljes kapacitásban működni fog. Az iparág máris érdeklődik a FLEET iránt, és ha valóban a nagy repülőtereken is beválik, több európai légikikötőben is alkalmazni fogják.