Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 30. 15:11

A rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART.

Kollár József vezérigazgató kiemelte: a hajókra az első félévben 211 millió Ft-ot, a kikötőkre 155 millió Ft-ot, egyéb beruházásokra 101 millió Ft-ot költött a társaság. A teljes féléves beruházási teljesítmény volumene megközelítette az 500 millió Ft-ot (497 millió), ami a teljes 2015. évi beruházás összértékével azonos, és jelentősen több a 2013-as és 2014-es éves értékeknél. Az éves beruházási teljesítmény összességében  800 millió  Ft felett várható.

Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató elmondta: a BAHART idén ismét az utasigényeknek megfelelően átépített hajókat bocsátott vízre az utazóközönség számára, a Nemzeti Regatta nevű motorost, majd a szezon közepére a felújított Kossuth kompot.

A BAHART sajtótájékoztatója

A menetrendi hajózásban a főidényben továbbra is elérhető volt a BAHART által üzemeltetett 22 kikötő összesen 48 útvonalon a hajójáratokkal. A menetrendi jegyek mellé minden utas megkapta a célállomásokon működő partnereink ajánlatait is, így számos szolgáltatást tudtak a kuponokkal kedvezményesen igénybe venni. A széleskörű régiós kártya- és egyéb kuponkedvezmények (20-25 féle) elfogadása mellett, a saját kedvezmények körét tovább bővítve, 2017-től a BAHART kártya több típusának bevezetésével a listaárakhoz képest akár 20%-kal kedvezőbb díjakon vehető igénybe a BAHART minden személyhajózási és komp szolgáltatása. Az ajándékkártya révén pedig már hajózási élmény is adható szeretteinknek. Az idei évben a gyerekek számára is tartogattak meglepetést, a Playmobil gyerekjegy megvásárlásakor egy ajándékfigurát is kaptak a gyerekek.

Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes a legfontosabb forgalmi adatokról és gazdasági eredményekről elmondta: az első nyolc hónap +2%-os utasforgalommal zárt a tervezetthez képest, és meghaladta a 660 ezer utasszámot. A tavalyi bázishoz képest pedig mindössze 2% volt az elmaradás. Köszönhetően az utasforgalomnak és a kismértékű díjmódosításnak, az üzletág árbevétele 6,4%-kal 648 millió Ft-ra emelkedett a tavalyi év azonos időszakhoz képest.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről tudunk beszámolni. Az utasszám tekintetében még a rendkívül magas bázist is sikerült 2,8%-kal növelni az első 8 hónapban, a szállított járművek száma 3,5%-kal, a kerékpároké 9,5%-kal emelkedett. Az előző évhez képest két héttel korábban történt az egymilliomodik utas köszöntése. Ezek alapján reális esély mutatkozik arra, hogy az üzletág megdöntse a tavalyi éves rekordforgalmat. A forgalomnövekedés és a személyjegyek díjának minimális emelése 10,9%-os árbevétel emelkedést hozott az 1-8 hóban, és meghaladta a 836 millió Ft-ot.

A vitorlás ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni a főidény végig, ezek közül mindenképpen említésre méltó a fonyódi kikötő bővítése kapcsán az új helyek értékesítése, valamint az alsóörsi kikötőfejlesztés előrehozott befejezése. Az értékesített helyek száma növekedett számos további kikötőben is, Szigliget és Balatonszemes mindenképpen kiemelhető. Az időben eltérő számlázásokból fakadó árbevétel elmaradás így csak időleges, és az év végére terv szintű teljesítés prognosztizálható.

A forgalmi adatoknak megfelelően kedvezően alakul a társaság árbevétele is, a fő üzletágak, valamint az egyéb főtevékenységek árbevétele meghaladta az év első 8 hónapjában a tavaly regisztrált adatokat.

A stratégiának megfelelően számos Balaton-parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik még az ősz folyamán a BAHART, és az időjárás függvényében az iskolai szünetre meglepetés Halloween programmal is készülnek, a komp pedig az év minden napján közlekedik a tervek szerint.

Kapcsolódó cikkek

Egymillió utas a kompokon

2017. augusztus 31.