Skytrax: Doha világelső, Budapest a legjobb kelet-európai repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 09. 18:01

A dohai Hamad lett a világ legjobb repülőtere a Skytrax 2021 World Airport Awards-on. A tokiói Haneda megőrizte második helyét, míg a harmadik helyen a tavalyi nyertes szingapúri Changi végzett. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret ismét Kelet-Európa legjobbjának választották.

A World Airport Awards a légi közlekedési iparág egyik legrangosabb díjátadója. A Skytrax-díj odaítéléséről évről évre – a repülőterektől teljesen független – több tízezer utas által kitöltött elégedettségi felmérés alapján döntenek, ahol a repülőtéri szolgáltatásokról, egyebek mellett az utasfelvételről, az utasszolgáltatások minőségéről és a biztonsági színvonalról kérdezik az utazóközönséget – írja a Budapest Airport közleményében.

A világelső Hamad International Airport Dohában

Fotó: dohahamadairport.com

Idézik Edward Plaistedet, a Skytrax vezérigazgatóját, aki elmondta: „Mivel a világ számos repülőterén 70-80 százalékkal csökkent az utasok száma a felmérés időszakában (2020 és 2021 folyamán – a szerk.), mérlegeltük, hogy ezeket a körülményeket a 2021-ben átadott díjaknak is tükröznie kellene. Bár sok ügyfél úgy szavazott kedvenc repülőterére, hogy nem járt ott az elmúlt évben, a felmérés során nagyon sokan adták le voksukat azon repülőterek mellett, ahol a koronavírus-járvány során megfordultak."

A Skytrax 2021 World Airport Awards top 10 repülőtere:

  1. Hamad International Airport
  2. Tokyo Haneda Airport
  3. Singapore Changi Airport
  4. Incheon International Airport
  5. Narita International Airport
  6. Munich Airport
  7. Zurich Airport
  8. London Heathrow Airport
  9. Kansai International Airport
  10. Hong Kong International Airport

A „Kelet-Európa legjobb repülőtere" kategória elismerését immár sorozatban nyolcadik alkalommal nyerte el a Budapest Airport által üzemeltetett Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Az összesített listán ezzel Budapest idén a 97. helyen végzett (2020-ban a 93. lett). A jóval jelentősebb bécsi repülőtér a 23. helyre csúszott vissza a 2020-ban megszerzett 16. helyről, míg a környező versenytársak, Prága és Varsó nem került be a top100 légikikötő közé.

A budapesti repülőtér 97. lett az összesített rangsorban

Fotó: Baranyi Róbert / Budapest Airport

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a lapunkhoz eljuttatott közleményben kiemelte, hogy "az elmúlt 18 hónap a légi közlekedési ipar eddigi legnagyobb kihívást jelentő időszaka volt, amely extra teljesítményt kívánt mindenkitől. Ezért az idei díj különösen fontos számunkra, hiszen nem csupán a repülőtér általános teljesítményét, hanem a járványhelyzetre adott válaszainkat is elismeréssel illették az utasok."

A Skytrax-felmérés top 100 repülőterének listája itt érhető el.