Szorosabbra fogta a turisztikai együttműködést Bulgária és Magyarország

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 23. 15:03

Szó szerinti kerekasztal-megbeszélést szervezett Bulgária budapesti nagykövetsége a szakmával, a sajtóval annak érdekében, hogy jövőre még több magyar látogasson a közeli országba.

Christo Polendakov nagykövetnek és házigazdának köszönhetően színes, ugyanakkor számos kérdést és problémát érintő beszélgetés alakult ki arról, miként kellene meggyőzni a magyarokat arról, hogy még nagyobb számban látogassanak jövőre Bulgáriába.

De előtérbe helyezve a közös érdek elvét, a nagykövet udvariasan elmondta, remek lenne, ha a Magyarországot csak az autópályáról látó, tranzitutas bolgár is megállna néhány napra, hogy megismerje Budapestet vagy a vidéki desztinációkat. Tette ezt főként azért, mert a találkozóra meghívták a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) is.

Polendakov kijelentette, a találkozó célja tanulni egymástól, majd felelevenítette, hogy a hétköznapokon a találkozói, beszélgetései alkalmával rendre szóba kerül, hogy a rendszerváltás előtt, a mostani fiatalabb nemzedék szülei, nagyszülei tömegesen utaztak nyáron a bolgár tengerpartra. A bolgárok számára pedig Magyarország a Kelet Nyugatának számított.

Balról jobbra: Jankovich Anna az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok projektasszisztense, Christo Polendakov nagykövet, Fazekas Márta, az MTÜ programigazgatója

Fotó: Irházi János

Megkérdezte a résztvevőktől, mit kellene nekik jobban csinálni a kölcsönös turizmus fellendítése érdekében, és a hozzászólásokból kiderült, elsősorban a kommunikáción, az információk áramaltatásán kellene javítani.

Ezzel kapcsolatban Fazekas Márta, az MTÜ programigazgatója kifejtette, hogy a digitális kommunikáció irányába kell fordulni, bloggereket, vlogegreket bevonni a turisztikai kínálat népszerűsítésébe.

„A jövő szava a digitalizáció” – mondta a programigazgató, hozzátéve, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség természetesen kész az együttműködésre a bolgár partnerekkel.

Erre pedig lesz lehetőség, mert a nagykövet nem titkolta, hogy hamarosan Magyarországra látogat a bolgár turisztikai miniszter, és ennek alkalmával várhatóan egy nagyobb formátumú szakmai találkozóra is sor kerül.

Nevena Sztojanova, a bolgár nagykövetség gazdasági attaséja az ország turisztikai kínálatáról részletesen tájékoztató, azt népszerűsítő portált mutatta be (bulgariatravel.org) a résztvevőknek megjegyezve, hogy a két országot nem csupán a Duna, hanem jelentős történelmi események is összekötik. A rendezvény során több népszerűsítő kisfilm is látható volt.

Elhangzott még többek között, hogy covid szempontból az ország teljesen biztonságos, és habár az idegenforgalmi szolgáltatók Bulgáriában is küszködnek a megugrott energiaárakkal, a szállodákban, fürdőkben meleg van és a közvilágítást sem kurtították meg.

Nevena Sztojanova a Bulgáriát népszerűsítő portált mutatja be

Fotó: Irházi János

Ami pedig a telet illeti, a sípályák java olyan magasan helyezkedik el a hegyekben, hogy a havat elsősorban a természet biztosítja, ritkán kell bevetni a hóágyúkat.

Polendakov nagykövet megemlítette, eben az esztendőben eddig körülbelül 34 ezer magyar turista töltött rövidebb-hosszabb időt az országban, és mivel mindhárom repterük – Szófia, Várna, Burgas – WizzAir bázis, javasolja a hosszú hétvégéket is, kiemelve többek között a fesztiválokat, a sportturizmust és nem utolsósorban a rohamléptekkel fejlődő borturizmust összekötve a gasztronómiai élményekkel.

A találkozó konzekvenciáját két szóban lehet összefoglalni, és ebben minden jelenlévő egyetértett: több kommunikáció.