Thomas Cook-csőd: elkezdődött a kártalanítás

Forrás: MTI

 2019. szeptember 30. 16:32

Miközben a külföldön nyaraló utasok kétharmadát már hazavitték Nagy-Britanniába, elkezdődött a későbbi üdülésekre befizetett személyek kártalanítása is.

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint az egy hete csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak több mint kétharmada már hazatért.

A CAA, amely a hazaszállítási műveletet szervezi, közölte: az előző nap 64 járattal 13 770-en utaztak haza.

A brit utasok többsége az eredetileg tervezett időpontban térhetett haza

Fotó: wikimedia

A repülésügyi hatóság összesítése szerint a Matterhorn-művelet nevű - a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott - készenléti terv aktiválásának első hetében 106 917 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 476 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének múlt hétfői bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében.

Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására.

A CAA beszámolója szerint a kidolgozott menetrend alapján hétfőn 53 charterjárattal további 8 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.
A brit repülésügyi hatóság megerősítette hétfői tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig csaknem ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival.

A CAA tájékoztatása szerint a már hazaszállított utasok hozzávetőleg 94 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.
A hazaszállítási légihíd Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.
Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatta a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.
A brit repülésügyi hatóság hétfői tájékoztatójában közölte, hogy elkezdi a jövőbeni időpontokra brit utasok által lefoglalt, a Thomas Cook csődje miatt törölt 360 ezer külföldi üdülés befizetőinek kártalanítását. Ez azokra az utakra vonatkozik, amelyek a brit kormány által kidolgozott, a CAA által felügyelt pénzügyi védőmechanizmus (ATOL) hatálya alá esnek.

A CAA hétfői tájékoztatása szerint ez a visszatérítési művelet háromszor nagyobb lesz a hatóság által eddig végrehajtott bármely hasonló kártalanítási akciónál.