Thomas Cook-csőd: ködösítenek a német bankok a chargebackről

Forrás: turizmus.com

 2019. október 20. 13:39

Több németországi bank nem kielégítő, vagy akár hamis információt ad a csődeljárás alatt álló Thomas Cook ügyfeleinek a chargeback-eljárásról – állítja a Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi szervezet.

A chargeback, más néven bankkártyás visszaterhelési eljárás keretében a bankok Visa- vagy Mastercard-kártyával fizető ügyfeleik részére vonják vissza a kártyaelfogadótól a már végrehajtott terhelést vitatott tranzakció esetén, az ügylet kivizsgálása után (az American Express nem kínálja ezt a szolgáltatást). A chargeback lehetősége egyes esetekben a csődeljárás alatt álló Thomas Cook ügyfelei számára is nyitott, erről azonban a németországi bankok nem mindig teljes körűen vagy korrekten tájékoztatják az ügyfeleket – derül ki a német Touristik Aktuell magazin cikkéből.

A cikk idézi a Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi szervezet tájékoztatását, amely szerint a Thomas Cook azon ügyfelei, akik nem csomagot, hanem önálló szolgáltatást foglaltak a Thomas Cooknál, és ez nem teljesült, minden további nélkül igényelhetik bankjuktól a chargeback-eljárás elindítását. Azoknak az ügyfeleknek, akik csomagutat vásároltak, és ez az út le lett mondva, első körben a Thomas Cook biztosítójához kell fordulniuk. Ha a biztosító nem, vagy csak részben hajlandó fizetni, a kártyát kiadó banknak az ügyfél kérésére ugyanúgy el kell indítania a chargeback eljárást. Sőt még a beszedési megbízással fizető ügyfeleknek is lehetőségük van a pénzük visszaszerzésére a lekönyveléstől számított nyolc hétig.

A chargeback lehetősége egyes esetekben a Thomas Cook ügyfelei számára is nyitott

Fotó: Pixabay

A visszaterhelést legkésőbb 120 nappal az arról szerzett értesülést követően lehet kérni, hogy az ügyfél nem kapja vissza a pénzét, és a szolgáltatás sem fog teljesülni. Ha az ügyfél 60 napon belül nem kap választ a biztosítótól, akkor is meg lehet kezdeni az eljárást.

A Stiftung Warentest szerint ennek ellenére több bank is úgy értesítette a Thomas Cooknál utakat foglaló ügyfeleket, hogy nem lehetséges chargeback-eljárással visszaszerezni a pénzüket. A fogyasztóvédelmi szervezet szerint ezek az ügyfelek nem kielégítő, vagy akár hamis információt kaptak.

A Commerzbank például arról értesítette levelében az egyik ügyfelet, hogy csomag vásárlása esetén nem áll fenn jogosultság a visszaterhelésre, és ebben az esetben nem alkalmazható a Mastercard szabályzata.

A Santander Bank azt közölte egyik ügyfelével, hogy ebben az ügyben sajnos nem tudnak neki segíteni. A Postbank is hasonló tartalommal küldött levelet egy másik ügyfélnek. A Consors-Bank szintén azt a tájékoztatást adta, hogy csomagutak esetében nem áll fenn jogosultság a chargebackre, tehát nincs lehetőség a kártyás tranzakció visszafordítására.

A Barclaycard és a Comdirect bank pedig hiányosan informálta az ügyfeleket, mivel csak a Thomas Cook biztosítására hívta fel a figyelmet, a chargeback-eljárás lehetőségére nem. A Comdirect bank hosszasabb levelezés után beismerte, hogy tényleg van lehetőség a chargebackre, ha a biztosító teljes egészében vagy részben elutasítja az utazás befizetett díjának megfizetését; ebben az esetben a bank megpróbálhatja visszaterhelni a teljes összeget vagy a különbözetet.

A negatív példák mellett a fogyasztóvédelmi szervezet közlése szerint több olyan bank is van Németországban, amely teljes körű és korrekt információt ad a visszatérítés lehetőségéről.

Magyarországon is volt már példa a meghiúsult utazási szolgáltatások árának visszatérítésére bankkártyás fizetés esetén, például a Malév, majd a Green Travel csődje esetén.