Megdrágítja a magas infláció az idei törökországi nyaralást

Forrás: turizmus.com

 2024. január 18. 17:49

A továbbra is magas infláció a szállodákat és a vendéglátóhelyeket is súlyosan érinti Törökországban, ami megdrágíthatja a nyaralást a külföldiek számára. A szállodai árak régiótól függően 10-15 százalékkal, a vendéglátás árai a kétszeresére nőttek egy év alatt.

Törökország világviszonylatban a negyedik helyen áll a leglátogatottabb országok listáján, az úti cél népszerűsége 25 éve folyamatosan nő. A mintegy 2,3 millió munkahelyet biztosító turizmus a pandémia előtt 11 százalékkal járult hozzá a GDP bővüléséhez. Az ágazat bevétele 2022-ben 41,4 milliárd dollár volt, ami rendkívül fontos az ország számára a folyó fizetési mérleg hiányának kompenzálása miatt.Az ország sokáig kedvező ár-érték arányával is meggyőzte az utazókat. Azonban az infláció ezt a fontos ágazatot sem kíméli. 2023 decemberében 64,8 százalék volt a pénzromlás mértéke, ami a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is súlyosan érintette. Az ország legfontosabb devizaforrása jelenleg a gazdasági folyamatoktól viszonylag függetlenül bugyog, ám kérdés, hogyan alakul a helyzet a későbbiekben – írja a Wirtschaftswoche.

„Jelenleg azt látjuk, hogy a törökországi foglalások száma továbbra is magas. Ha azonban az áremelkedés tovább folytatódik, akkor meggyengülhet az ország versenyképessége” – nyilatkozta a német lapnak Bernd Eisenstein, a Német Turisztikai Kutatóintézet igazgatója.

A szakértő szerint attól nem kell tartani, hogy idén összeomlik az ágazat, bár a nyaralóknak idén mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk, mint a korábbi években. A török líra árfolyama rendszeresen bezuhant az euróhoz és a dollárhoz képest, miközben az árak csak lassan emelkedtek, így az utazók kifoghattak előnyös ajánlatokat. Mára azonban begyorsult az áremelkedés. A szállodai árak jelenleg régiótól függően 10-15 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, a vendéglátóhelyek árai pedig a kétszeresére nőttek.

A továbbra is rekordmagas infláció a törökországi turizmus versenyképességére is hatással lehet

Fotó: 123rf.com

A líra gyengülése viszont tompítja az áremelkedéseket a külföldi turisták számára. A dollárhoz képest például csak tavaly 37 százalékkal gyengült a török fizetőeszköz. A csökkenő tendencia pedig folytatódik, egy euró jelenleg 33 török lírát ér, ami rekordalacsony érték a líra számára, és magas vásárlóértéket biztosít az eurónak.

Mivel Törökország többet importál, mint amennyit exportál, a líra folyamatos leértékelődési nyomás alatt áll. A valuta gyengülésének megállítása érdekében a központi bank 2023-ban 42,50 százalékpontra emelte az irányadó kamatlábat. Ez azonban nem hozta meg a várt hatást, így elképzelhető, hogy a központi bank hamarosan újra kamatot emel.

Szakértők ugyanis az infláció további emelkedésével számolnak, miután a minimálbért ebben az évben a tavaly júliusi szinthez képest 49 százalékkal megemelik Törökországban. A jelentős emelés újabb inflációs hullámot indíthat el, és akkor a turistáknak a megszokottnál magasabb költségekre kell felkészülniük.