Új repülőgépek érkeznek az Air France-hoz, elindulhat a hálózat visszaépítése

Forrás: turizmus.com

 2021. március 15. 10:02

A CAPA légiközlekedési tudásközpont márciusi Live konferenciasorozatának vendége volt Anne Rigail, az Air France vezérigazgatója, aki ismertette a társaság helyzetét, és rövid távú terveit.

Az Air France felkínált kapacitása jelenleg közel 40 százaléka a 2019 márciusinak, az Eurocontrol adatai szerint jelenleg a második legtöbb járatot biztosító légitársaság Európában. Ennek oka, hogy a hálózat kiegyensúlyozott, ugyanúgy lefedi a családlátogatók, valamint az üzleti célú utasok és turisták igényét is, emellett rendkívül erős az afrikai és Karib-térségbeli jelenlét – idézi Anne Rigailt, a légitársaság vezérigazgatóját a turizmus.com-hoz eljuttatott összefoglaló.

Hozzátette: az előzetes foglalások alapján ma már nem lehet előrejelzést adni arról, hogy milyen forgalomra lehet számítani, mert az ügyfelek csak pár héttel az utazás előtt veszik meg a jegyeket. Ennek oka az utazási szabályok folyamatos módosulása, ezért az Air France nem ad ki teljes éves előrejelzést a várható kapacitásokról.

 

Átalakul a francia belföldi hálózat

Az oltási programok előre haladtával a második, harmadik negyedévben lehet számítani erősebb fellendülésre, az Air France folyamatosan tölti fel az újabb járatokat a menetrendbe, de változások még lehetnek.

Minden elindított járatnak fedeznie kell a nem fix költségeket, ebben a légi áruszállítás iránti kereslet nagy segítségére van az Air France-nak. A járvány előtt az áruszállításból a bevételek 10 százaléka, most a fele származik, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült a hálózat több mint 70 százalékát fenntartani – ismertette a vezérigazgató.

Anne Rigail

Anne Rigail, az Air France vezérigazgatója a második, harmadik negyedévben számít erősebb fellendülésre

Fotó: Air France

A pandémia megmutatta, hogy a gyűjtő-elosztó központok üzemeltetésén alapuló modell ellenálló volt, és van jövője. Az Air France ezért erre épít az újrainduló járatok esetében is, ugyanakkor fenntarthatósági és versenyképességi okokból a francia belföldi hálózat átalakul. Párizs-Orly repülőteréről nem lesz járat olyan városba, amely 2,5 óra alatt gyorsvasúttal elérhető, a belföldi járatokat elsősorban az Air France HOP! látja el amellett, hogy nemzetközi járatokat is teljesít majd

A diszkont-légitársaságokkal továbbra is a nem gyűjtő-elosztó modellben működő Transavia fog versenyezni főleg európai hálózattal. A légitársaság 40 gépes flottájához 2-3 éven belül újabb 25 repülőgép csatlakozik.

 

Versenyképesség és fenntarthatóság nincs egymás nélkül

A következő időszakban az Air France még nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, mert e nélkül nincs versenyképesség sem, és fordítva: ha nem versenyképes egy légicég, akkor nem is lehet fenntartható – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Még a járvány előtt elkötelezte magát az Air France, hogy 2005-höz képest az egy utaskilométerre számított szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra a felére csökkenti. Emellett azon is dolgoznak, hogy 2050-re elérjék a nettó karbonsemlegességet, vagyis azt az állapotot, amikor minden, az üzemelés során kibocsátott szennyező anyagot kompenzálnak.

 

Környezetbarát repülőgépek érkeznek

A környezeti lábnyom csökkentésében kiemelt fontossága van a flotta moderinzálásának, hiszen a károsanyag-kibocsátás mérséklésében egyharmad részt az új, alacsonyabb emissziójú repülőgépek tesz ki. Ezért az Air France reorganizációs terveiben változatlanul hagyták az új gépek beszerzésére fordítható összeget.

Idén szeptemberben megérkeznek az első Airbus A220-300-asok, amelyek főként a belföldi forgalomban teljesítenek majd szolgálatot, és 25 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátás és fogyasztás mellett üzemeltethetők azokhoz az Airbus A318-as és A319-es modellekhez képest, amelyeket ezzel a géppel cserél le a légitársaság. Összesen 60 darabot vásárlására szerződtek, és mindegyiket át is fogják venni – húzta alá Anne Rigail. Ugyanígy, zavartalanul halad az Airbus A350-esek átvétele is, a szélestörzsű gépből 38 darab érkezik az Air France flottájába.