Uniós testület elé kerül a magyarok harmadik oltásának elismerése

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 19. 10:18

Megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután azt az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzik – erről az MSZP európai parlamenti képviselője számolt be vasárnap a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint elmondta: korábban írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai Covid-igazolványt és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük annak hiánya miatt.

Oltáshoz előkészítik az EU-által elismert Pfizer-BioNTech koronavírus-elleni vakcina harmadik, emlékeztető adagját

Fotó: MTI / Komka Péter

A politikus közölte, írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, aki leszögezte, hogy a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták, vagyis azok elfogadását külön megállapodásokban kell kezelnie az érintett európai országoknak. Von der Leyen ugyanakkor arról is tájékoztatta levelében, hogy megvitatják ezt a kérdést az unió Egészségbiztonsági Bizottságában „a koordináció elősegítése érdekében". Ez a bizottság az uniós tagállamok egészségügyi hatóságainak képviselőiből áll, így a magyar kabinet delegáltjának ott kell majd „megharcolnia azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját" – fogalmazott Ujhelyi. Hozzátette: "amit EP-képviselőként lehetett, azt megtettem, most a kormányon a sor".