Uniós voucherekben látják a megoldást a német utazási irodák

Forrás: turizmus.com

 2020. március 29. 17:05

A német utazási irodák érdekképviselete az Európai Bizottság elnökéhez és a német szövetségi kancellárhoz fordult annak érdekében, hogy a lemondott utak részvételi díját utazási utalvánnyal is megtéríthessék.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége korábban jogszabály-módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy az utazási irodák rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben a részvételi díj 14 napon belül történő teljes visszafizetésének kötelezettsége helyett egy évig felhasználható voucher formájában téríthessék meg az utazók által befizetett díjakat.

A szövetség álláspontja szerint a rendeletmódosítás kiemelt fontossággal bír az utazási irodák likviditásának megőrzése szempontjából. Molnár Judit, a MUISZ elnöke hangsúlyozza: tapasztalati tények támasztják alá, hogy az utazási irodák megkerülhetetlen szereplői mind az üzleti, mind a szabadidős célú turizmusnak; az utasoknak a jelenkor digitális környezetében is szükségük van az utazási irodák által nyújtott szolgáltatásokra, szakértő támogatásukra.

A MUISZ örömmel üdvözölte a német utazási irodákat képviselő Deutscher Reiseverbandtól (DRV) kézhez vett tájékoztatást, mely szerint a DRV az Európai Bizottsághoz, valamint a német szövetségi kancellárhoz nyújtott be indítványokat a témában.

 

A voucherek engedélyezését kérik Merkeltől a német utazási irodák

A DRV március 26-án indítványt nyújtott be azonnali elfogadásra Angela Merkel szövetségi kancellárnak, valamint a pénzügyi, igazságügyi, munkaügyi és gazdasági minisztériumoknak, követelve a gazdasági segélycsomag kibővítését. A beadványban nyomatékosan hangsúlyozták, hogy az  utazási irodáknak szükségük van további segítségre, mert a válság végét követően ezek a vállalkozások tudják a leggyorsabban talpra állítani a turizmust.

A szövetség hangsúlyozta, hogy a lemondott utak részvételi díjának készpénzben történő kifizetése rövidesen likviditási problémát okoz a vállalkozásoknál, és ezt a készpénz helyett adott utazási utalvánnyal vagy egy krízisalap megteremtésével lehet elkerülni. Ezért a szövetség azonnali rendeletmódosítást követel a voucherek kiadásának engedélyezéséről.

A DRV azzal érvel, hogy az utazási irodáknak kulcsszerepük lesz a turizmus talpra állításában a válság után

Fotó: 123rf

Az Európai Bizottság ideiglenesen függessze fel a visszafizetési kötelezettséget

A koronavírus-járvány terjedésével az idegenforgalom és a légi forgalom gyakorlatilag leállt. Az utazási vállalkozások semmilyen bevétellel nem rendelkeznek, viszont jelentős fix költségeik vannak.

A DRV a megoldás érdekében március 27-én indítványt nyújtott be az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az utazási csomagról szóló irányelvben rögzített visszafizetési kötelezettség ideglenes felfüggesztéséről.

Norbert Fiebig, a DRV elnöke hangsúlyozta, amennyiben ebben a helyzetben az utazási vállalkozásoknak 14 napon belül vissza kell fizetniük a járvány miatt meghiúsult utak részvételi díját, a szakma térdre kényszerül.
A beadványt támogatta a Német Turisztikai Iparág Szövetsége is (BTW).
A DRV elnöke egy európai szintű utalvány elfogadását javasolta. „Természetesen az utalványoknak garanciával kell rendelkezniük, melyet az egyes államoknak kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy az utasok bizalmát megőrizzék. Ez jelentene garanciát arra, hogy a válsághelyzet végén az utasok a szerződött feltételekkel részt tudjanak venni az utazáson” – tette hozzá.

Egyes országokban, mint Belgium, Hollandia vagy Olaszország már megkezdődött a rendelet módosításának előkészítése, de szükség van az egységes európai szabályozásra a visszafizetések azonnali felfüggesztése érdekében.