Színre lép a T generáció, felértékelődik a tavasz – íme 2024 feltörekvő utazási trendjei

Forrás: turizmus.com

 2023. december 04. 13:48

Jövőre több új trend is megköveteli majd az utazási irodák figyelmét, amennyiben új és feltörekvő piacokat akarnak megragadni. A TTG vezető riportere négyet mutat be ezek közül.

Az ABTA, a brit utazási irodák és utazásszervezők szövetsége egy nemrég megtartott, az utazási trendekről szóló konferenciáján számos új és feltörekvő piacot igyekezett bemutatni legutóbbi, brit utazók körében készített kutatása alapján.

A turizmus ágazata jövőre már teljes mértékben kilábalhat a világjárványból, ezzel párhuzamosan pedig új demográfiai jellemzők és trendek jelennek meg a piacon, amelyek éppúgy hordozzák magukban az új lehetőségeket, mint az ismeretlen buktatókat.

 

T generáció

Az X, Y és Z generációról valószínűleg már mindenki hallott – de mi a helyzet a T generációval? Az ABTA szerint jövőre az utazási irodáknak a 18-24 éves korosztályt kell megcélozniuk, ugyanis ezek a fiatalok az elmúlt egy évben (2022. szeptembere és 2023. augusztusa között) majdnem kétszer annyi szabadságot vettek ki, mint a többi demográfiai csoport ugyanebben az időszakban.

Az utazásszervezőknek érdemes a 18-24 éves korosztályra összpontosítaniuk

Fotó: 123rf.com

 

Szerencsére a generációt könnyű megcélozni, ugyanis a más demográfiai csoportok körében is népszerű úti célokat kedvelik. Leginkább Olaszországba, Franciaországba, az Egyesült Államokba, Spanyolországba, Németországba, Görögországba, Törökországba, Portugáliába, Írországba és Kínába szeretnének utazni – egyedül ez utóbbi ország nem szerepel a többi generáció listáján.

A T generáció erős utazási hajlandósággal rendelkezik és hosszabb, kalandosabb nyaralásokra vágyik – árulta el Graeme Buck, az ABTA kommunikációs vezetője.

 

„Shoulder Shoppers”

Egy másik trend a "Shoulder Shoppers"-nek elnevezett, a nyár helyett inkább tavasszal utazó britek növekvő száma, ami már a járvány előtt is erősödő tendenciát mutatott.

Az ABTA kutatása szerint az utazók 48 százaléka márciusban, áprilisban és májusban szeretne utazni, míg a nyári hónapokban csupán 46 százalékuk. Graeme Buck szerint fontos, hogy a vállalatoknak több évszakra is legyenek ajánlataik, illetve hozzátette, hogy a tavaszi utazás tendenciája mögött leginkább az idősebb, valamint a fiatalabb demográfiai csoportok állnak. A növekvő trendre hatással lehetnek a nyári hőhullámok és erdőtüzek is.

 

A nyaraló neofilok

A "neofilok" valami újat vagy újszerűt akarnak. Az ABTA egyik kérdése az volt a kutatás során, hogy a megkérdezettek milyen valószínűséggel mennének olyan országba vagy üdülőhelyre/városba, ahol még nem jártak.

Mintegy 47 százalék "valószínűleg" kipróbálna egy új várost/üdülőhelyet, míg 41 százalék új országba fog nyaralást foglalni a következő 12 hónapban. "Az újdonságokat kipróbálni vágyók száma nagyon is növekszik" – jegyezte meg a kommunikációs vezető.

Neil Sealy, az Exoticca utazásszervező ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az utazók olyan távoli úti célokat keresnek, mint Peru és Japán, de továbbra is számít nekik a kedvező ár.

A járvány utáni utazási trendekről szólva Anne Williams, az Inghams, az Esprit Ski és a Santa's Lapland ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Inghams gyalogos üdülései "új közönséget" vonzanak, olyan embereket, akik a járvány idején kedvelték meg a kirándulásokat, sétákat, és most nyaralás közben is ki akarják élni újonnan felfedezett szenvedélyüket. Hozzátette, hogy a világjárványból kilábalva a családok és az idősebb párok részéről az érdeklődés hatalmas növekedését tapasztalták a lappföldi programjuk iránt is.

 

Fenntarthatósági törekvések

A megkérdezetteket arra kérték, válasszanak a különböző, fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységek listájáról. A legnépszerűbb opciók között szerepelt az Egyesült Királysághoz közelebbi úti cél választása, a környezetvédelmileg és társadalmilag felelős vállalatok előnyben részesítése, illetve a repülő leváltása vonatra vagy más közlekedési eszközre.

Míg a 18 és 24 év közötti utazók mintegy 18 százaléka mondta azt, hogy többet fizetnének egy fenntartható szálláshelyen, addig a 65 év felettiek körében csupán 3 százalék volt ez a szám – írja a TTG Media.