Van is felelősségbiztosítási termék, meg nincs is (frissítve)

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2017. március 06. 12:24

A Colonnade utazási irodáknak szóló, nemrégiben elkészült felelősségbiztosításáról rendeztek fórumot az Utazás kiállításon. Mára végleg tisztázódott: a terméket május 31-ig a MUISZ-on keresztül értékesítik, és legalább 40 szerződéskötő esetén 20 százalék kedvezményt kapnak a szövetség tagjai.

Mivel a magyar piacon eddig nem létezett ésszerű díj mellett hatékony, megfelelő fedezetet nyújtó felelősségbiztosítási termék utazási irodák számára, mérföldkőnek számít, hogy a Colonnade Insurance S. A. magyarországi fióktelepe a Magyar Utazási Irodák Szövetsége felkérésére, a Willbot & Kopking's Hungary Zrt. biztosítási alkusz közreműködésével nemrégiben speciális utaztatói felelősségbiztosítást dolgozott ki, amelynek egyik része az utazásszervezői tevékenységből eredő esetleges személyi sérülésekre és dologi károkra, a másik része az utazásközvetítői tevékenységnél felmerülő esetleges téves felvilágosítás, hibás dokumentáció miatt okozott kárra terjed ki.

A MUISZ az idei Utazás kiállításon fórumot rendezett, amelyen Horváth Péter, a Colonnade S.A. magyarországi fióktelepének utasbiztosítási ágazati igazgatója mutatta be az új terméket, majd Török Lászlóval, a Willbot & Kopking's Hungary Zrt. biztosítási alkusz cég képviselőjével együtt az érdeklődő utazási irodák kérdéseire is válaszolt.

 

A kritikus küszöb 40 utazási iroda

Horváth Péter elöljáróban elmondta, hogy a biztosító 40 jelentkező esetén 30-35 millió forint éves bevétellel számolhatna, ekkora összeget azonban egyetlen káresemény is elvihet. A MUISZ-szal kötött megállapodás értelmében a biztosítást 2017. május 1-jéig csak a MUISZ-on és a brókeren keresztül lehet megkötni. Március elejéig egyébként mintegy 20 iroda jelezte, hogy megvásárolná a terméket, de Erdei Bálint, a MUISZ elnöke március 6-án arról értesítette lapunkat: biztató jelei vannak annak, hogy összejön az elvárt 40-es létszám.

Kérdésre válaszolva Horváth Péter azt is elmondta: a 40 szerződés a kritikus alsó küszöb, ha 60-80 iroda jelentkezne, az még nem eredményezne díjcsökkentést.

Az egy-egy káresemény után fizetendő kártérítések összegét főleg az határozza meg, hogy a bíróság mekkora összeget ítél meg életjáradékként a maradandó egészségkárosodást szenvedett utasok részére. Az alvállalkozó által okozott kár esetén az annak felelősségbiztosítása által fizetett összegen felüli részt terhelik rá az utazásszervezőre.

Egy felszólaló szerint a legmagasabb, 500 millió forintos biztosítási limit adott esetben még alacsony is lehet. Erre a biztosítási szakember úgy reagált, hogy a súlyos balesetek szerencsére ritkák, a kártérítési igények pedig annyira nem horrorisztikusak, a Best Reisen egyik szerencsétlenül járt utasa például összesen 20 millió forintra perelte az irodát.

 

Alvállalkozók ellenőrzése, területi korlát

Kulcskérdés, hogy az alvállalkozó rendelkezik-e saját felelősségbiztosítással, ezt azonban nem mindig egyszerű leellenőrizni. Mindenesetre ajánlott bekérni az alvállalkozó kötvényét és átvizsgálni, hogy mire, milyen fedezettel kötött biztosítást. A tapasztalatok szerint sok alvállalkozó nem rendelkezik valós fedezettel. Azt sem árt rendszeresen ellenőrizni, még ha nehéz is megvalósítani, hogy díjjal rendezett-e az adott felelősségbiztosítási szerződés.

Több iroda felvetette azt a problémát, hogy a termék nem terjed ki az USA-ban és Kanadában érvényesített kárigényekre, az ott megítélt kártérítések megszokottan magas összege miatt. Ez különösen a beutaztató irodákat érinti, amelyek amerikai ügyfelei valószínűleg otthon indítanának pert egy káresemény esetén. Ekkora kockázatot azonban nem tud felvállalni a biztosító. Horváth Péter rámutatott: a megítélt kártérítések szokásos összege Európa más országaiban is magasabb, a veronai buszbaleset áldozatainak nem véletlenül javasolják az ügyvédek, hogy Olaszországban indítsanak pert a busztársaság ellen.

 

Túl kicsi a veszélyközösség

A felelősségbiztosítási termék díjainak meghatározásánál a Colonnade az utazási iroda teljes árbevételét veszi figyelembe, tehát nem tesz különbséget üzletágak szerint. Ennek ugyancsak az az oka, hogy túl kicsi a veszélyközösség.

Alkalmilag, egyetlen eseményre nem köthető meg a biztosítás. A kárigényt 30 napon belül kellene benyújtani a biztosítóhoz. Kárelőleget egy káresemény után nem tudna fizetni a biztosító, meg kellene várni a bíróság jogerős döntését.

Az önrésztől nem tud eltekinteni a biztosító, mivel a teljes felelősséget nem tudja felvállalni. Török László emlékeztetett: a felelősségbiztosítási termékeknél természetes, hogy nem tudnak mindenre fedezetet nyújtani. Azonban a most létrejött termék ezzel együtt is az esetek nagy részében jelentős fedezetet nyújt.

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke a fórum végén arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a MUISZ arra kérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget: az utazási csomagról szóló uniós direktíva átültetése kapcsán készülő hatástanulmányba vegye bele egy kötelező felelősségbiztosítás hatásának vizsgálatát.