Ausztriában több mint százan fertőződtek meg egy nap alatt

Forrás: MTI

 2020. július 13. 09:40

Vasárnap 114 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az osztrák belügyminisztérium adatai szerint. A lakosság úgy gondolja, keveset ellenőrzik a szabályok betartását.

A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (53), Bécsben (38), Tirolban (8), illetve Alsó-Ausztriában (8) regisztrálták.

Egy a közelmúltban végzett internetes közvélemény-kutatás során ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekedik a szájmaszk viseléséről, a korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetéséről, a veszély mértékéről, illetve a büntetési tételekről.

Ausztriában a megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért

Fotó: 123rf.com

A megkérdezettek 82 százaléka válaszolta azt, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért, 59 százalékuk pedig támogatná a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét.

A válaszadók csaknem egyharmada gondolja azt, hogy túl keveset ellenőrzik a szabályok betartását, 11 százalékuk pedig elégedetlen az osztrák kormány intézkedéseivel.

A közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy az emberek a fertőzöttek számának növekedésével óvatosabbak lettek; 41 százalékuk kerüli a nyilvános helyeket, 35 százalékuk pedig gyakrabban visel szájmaszkot.

A megkérdezettek 64 százaléka támogatná a korlátozások megszegéséért járó büntetés szigorítását.

A válaszadók 42 százaléka otthon tölti nyári szabadságát, 19 százalékuk pedig lemondta a tervezett külföldi nyaralást.