Bakancslistás Bakonybél

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 10:13

Ezeréves monostor, Szent-kút és modern csillagda, valamint legendás indiánjátékok szülőatyjának otthona, ahonnan út vezet a bakonyi Gyilkos-tóhoz – aki még nem járt Bakonybélben, sürgősen vegye föl bakancslistájára, megéri!

Bakony szívében rejtőzködő festői község legfrissebb turisztikai fejlesztéseit mutatták be a sajtó munkatársainak, a TOP 1.2.1. pályázati projekt záróakkordjaként szervezett tanulmányúton, június 27–28-án. A projekt időzítése aktuális volt, igazodott Bakonybél ezeréves monostorának millenniumához, s magába foglalta a település központjából induló, s a Szent-kútig tartó tematikus tanösvény kialakítását, a Szent-kút környezetének felújítását, valamint a kapcsolódó turisztikai tartalom- és termékfejlesztést, melyben a pályázó önkormányzat Semsei Sándort, a Chrome-Soft Kft. ügyvezetőjét kérte fel turisztikai tanácsadónak.

A faluközpontot és Szent Gellért püspök egykori remetehelyének is tartott Szent-kutat összekötő tanösvényen Márkus Zoltán polgármester vezette végig a meghívottakat. A tematikus útvonal 10 információs táblájának – s ezen keresztül Bakonybél gazdag történelmi és kulturális múltjának – bemutatásában Felföldi Andrea az önkormányzat turisztikai szakembere, valamint a Szent Mauríciusz Monostortól Anzelm testvér voltak segítségére.

Márkus Zoltán polgármester a túraútvonal első állomásánál beszél Bakonybél látnivalóiról

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Tanösvény a bakonyi Szent-kútig

A település eddig is a Bakony egyik kedvelt turisztikai célpontja volt, látogatottsága elsősorban természeti adottságainak köszönhető, látnivalói is e köré, valamint a vallási turizmus köré szerveződnek. Ám a tematikus túraútvonal összegzi a látogató számára mindazt a gazdag örökséget, amelyből Bakonybél ma is táplálkozik, és amelyet kitartóan gondoz és épít tovább.

A közel 1 kilométeres séta során feltárul a falu elmúlt 1000 évének történelmi, vallási, földrajzi és egyéb kultúrtörténeti eseménysorozata.

A Szent-kútig vezető infótáblák beszélnek a falu és a környék kiemelt látnivalóiról, felhívják a figyelmet a helyi jellegzetességekre, az erdőgazdálkodás jelenére és múltjára, a Bakony híres faiparára, fakereskedelmére és kézműves hagyományaira, bemutatják természeti értékeit, de felsorakoztatják gazdag régészeti leleteit is. Külön fejezetet kapott a monostor regénybe illő múltja és mostani gazdag élete, valamint megismerhetjük a bakonybéli híres emberek tablóját is. A tizedik tábla magáról a Szent-kútról mesél, amelynek környezetét az elcsendesedést, a belső megújulást segítő meghitt pihenőhellyé változtatták, ahonnan túraútvonalak – köztük az itt áthaladó Mária-út – sora indul a Bakony érintetlen tájaira, hogy segítse a hétköznapoktól való elszakadást.

Semsei Sándor az egyik infótáblát mutatja be

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A Szent-kút (más néven Borostyán-kút) két szent emlékét őrzi, a hagyomány szerint a béli monostort alapító Szent Günther (Gizella királyné rokona) és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében – ahol három forrás is fakad – töltött remeteségben néhány évet. Emlékükre először 1826-ban emeltek itt kápolnát, később stációt és kálváriakeresztet is állítottak. A kápolna mellett lépcső vezet Szent Gellért sziklájához, a szájhagyomány szerint e barlang volt a remeteség helye.

A tematikus útvonal végállomása, a Szent-kút; a három forrás és a kápolna mögött emelkedik a szikla, ahol Szent Gellért remeteségben töltött néhány évet

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Ezeréves monostor várja világi vendégeit

A község „ékszerdoboza” a Szent Mauríciusz Monostor tavaly ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját, s a millennium alkalmából nagyszabású felújításon ment keresztül. A monostort működtető bencés szerzetesek közül Anzelm testvér vezette körbe a csoportot a templom és a monostor körül kialakított látogatóközpontban, melynek részei – zarándok- és turistaudvar gyógynövénykerttel és labirintust formázó burkolattal, kiállítás az egykori magtár épületében, a kávézó és ajándékbolt monostori termékekkel, a gyógynövényszárító padlás, a négy napraforgós minősítésű vendégház, valamint a szerzetesek műhelyei és a történelmi arborétum – minden nap nyitva állnak a látogató előtt.

Anzelm testvér vezette végig a látogatókat a monostor látványos millenniumi kiállításán

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A „Forma Vitae – A bakonybéli monostor 1000 éve” című kiállítás a monostorhoz és szűkebb környezetéhez köthető műalkotásokon, régészeti leleteken, művelődés- és kultúrtörténeti emlékeken (levéltári anyagok, fotók, könyvek, folyóiratok stb.) alapul, de interaktív és multimédiás eszközök is segítik az ismeretanyag elmélyítését.

A monostori manufaktúrák közül kettőben működik látványműhely, az egyik épp Anzelm testvér műhelye, aki autodidaktaként kezdett el szakrális kisplasztikákat készíteni, s a bencés hagyományok mentén műtárgymásoló-bronzmegmunkálóként tevékenykedik, a másik a könyvkötőműhely, mindkettő érdekessége, hogy nemcsak megfigyelve ismerhetők meg, hanem múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ki is próbálhatók.

A megújult ezeréves bencés monostorhoz tartozó barokk templom is új köntösben várja a látogatót

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A monostori termékek között sok különlegességet találunk a kézműves sörtől a lekváron át a natúrkozmetikumokig, ezeknek nem mindegyike készül teljes egészében helyben, hanem partnerek bevonásával – de szigorúan a monostor saját receptúrái alapján – állítják elő.

Különösen finom a citromfüves csokoládé, valamint a belga ízvilágú kézműves ale, a Mauritius.

Tájház, csillagda és egyéb attrakciók

A Fő utcában található Bakonybéli Tájház a bakonyi népi építészet egyik legszebb példája, nem mellesleg a helység legtöbb rendezvényének központi színtere. A két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából álló épületeit a 19. század közepén építette a tehetős, faszerszámok kereskedelmével foglalkozó Hasprai család. A két házat boltíves kapuval kötötték össze, így alakult ki a jelenleg is látható különleges utcai homlokzat. A nagyobbik épület udvari oldalán mellvéddel ellátott íves gádor (tornác) fut végig.

Bakonybélben természetes látvány a tájház udvarán álló indiánsátor

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A lakószobák berendezése 19. század végi, 20. század eleji jómódú, polgárosodó család életkörülményeit idézi fel, az egykori istálló helyiségében önálló kiállításrész foglalkozik a hagyományos faszerszám-készítés történetével.

A kisebbik ház egykori bolthelyiségében látható a Bakonyi indián játék története című kiállítás, amely a Cseh Tamás nevével fémjelzett, több mint 50 éves indián játék keletkezésének, történetének valamint az alapítónak (a község egyik díszpolgárának) állít emléket.

A játék ma is él, szabályait igen komolyan betartják, s az aktív taglétszám jelenleg 200 fő.

A monostorral átellenben a falu központjában áll a Pannon Csillagda komplex ismeretterjesztő élménycentruma, ahol modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás várja az égbolt szerelmeseit, akik az előadás után a tetőteraszról gyönyörködhetnek a csillagos égbolt varázsában, s a Tejút hazánkban csak ritkán megfigyelhető fenséges látványában.

A látnivalók sora Bakonybélben korántsem ért véget, az egyik legfrissebb attrakció a Pápai utcán épített Millenniumi park, melynek központi dísze Boa Endre fafaragó művész millenniumi szobra, a monostorral, valamint Szent István király, Szent Gellért és Szent Günter faragott arcképeivel.

Felföldi Andrea turisztikai szakember (a bal szélen) a tanulmányút résztvevőivel a Millenniumi park szobránál

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A faluból több útvonal is vezet kisebb-nagyobb túrákra: Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett, ahonnan tiszta időben csodás panoráma tárul a Kisalföldre, Balaton- felvidékre, az Alpokaljára és a Vértes vonulataira. Gyerekes családoknak igazi élmény a gumikerekes Dorbi sétavonat, a Csi-hu-hu, amellyel a Gerence-patak völgyén vonatozhatunk Huszárokelőpusztáig, ahonnan kellemes erdei séta vezet a Hubertlaki-tóhoz, melyet a helyiek bakonyi Gyilkos-tónak hívnak, annyira hasonlít erdélyi „párjához”.

Csapatunk túravezetője Mészner Viktor rendszeresen indítja Bakonyi bakancsos túráit, sokszor érkeznek a fővárosból is „törzsvendégek”, nem véletlen, a jó kedélyű túravezető minden fát, bokrot ismer, s kifogyhatatlan az anekdotázásból.

A bakonyi Gyilkos-tó legalább olyan lenyűgöző látványban, mint erdélyi „párja”

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Épülőben a Bakony márka

Házigazdáink a tanulmányútnak szállást kínáló Hotel Bakonyban – melyet gyönyörű 4 hektáros park, hatalmas fenyők és medvehagyma-ligetek vesznek körül – megragadták az alkalmat egy ebéd utáni szakmai beszélgetésre, amelyen Semsei Sándor felvázolt egy lehetséges jövőképet ahhoz, hogy a Bakony mint márka megerősödve kerüljön fel hazánk turisztikai térképére. Mint rámutatott, a ma futó turisztikai trendeknek, úgymint slow- és selfness-kikapcsolódást, elvonulást, vallási, lelki és szellemi élményeket, valamint a hagyományos, helyi értékeket kereső tudatos utazók igényeinek maximálisan megfelel a térség.

A Szent-kút nemcsak festői helyszín, de meghitt pihenőhely is lett, ahol elcsendesedhetünk, lelassulhatunk, befelé figyelhetünk

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Ahhoz, hogy a Bakony mint erős turisztikai brand megteremtődjön a fejlesztéseken kívül szükség van a térség meghatározó turisztikai települései közti partnerség kialakítására, ezt követően pedig közös Bakony-stratégia kidolgozására. Mint azt a beszélgetésen részt vett zirci turisztikai referens, Hevesiné Németh Marianna elmondta, Zirc és Bakonybél kezdeményezésére az első lépéseket már megtették:

eddig összesen 14 település (Bakonybél, Bakonycsernye, Bakonykúti, Balinka, Borzavár, Eplény, Herend, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Lókút, Nagyveleg, Pénzesgyőr, Szentgál, Zirc) írt alá együttműködési megállapodást

abból a célból, „hogy a felek között jelenleg is meglévő partneri kapcsolatok tovább erősödjenek a turizmus területén, amely előmozdítja és összehangolja a térség turisztikai fejlődését. A térség akkor lehet sikeres, ha a Bakony, mint egységes fogadóterület jelenik meg, azaz közösen létrehozzák a Bakony márkát. Az önkormányzatok együttműködésének kiemelt célja a Bakony versenyképességének növelése, a Bakony mint turisztikai desztináció ismertségének elérése, a desztinációhoz tartozó települések, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek, vállalkozások, turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés elősegítése és erősítése érdekében.”

A csatlakozás lehetősége a jövőben is nyitott a Bakony további települései számára.