Berzsenyi versek mézes körítéssel

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. június 18. 14:15

Június 18-án köszöntötte 1000. látogatóját a niklai Berzsenyi Dániel Interaktív Méhészeti Kiállítás.

Az interaktív méhészeti kiállítás a múlt méhészeti berendezéseit és technológiáját a jelen multimédiás eszközeinek segítségével jeleníti meg. Egyszerre mutatja be költőnk „méhészeti örökségét” és a mézkészítés folyamatát a növényi nektártól a mézpergetésig.

A Niklai remeteként is emlegetett Berzsenyi Dánielről, avagy „Dani uraság”-ról kevesen tudják, hogy elsősorban gazdálkodó ember volt, a méhészkedés alapjait az ő családja honosította meg Niklán.

Méhészkedésről, interaktív módon

Fotó: Berzsenyi Dániel Emlékház

A 3 fő részből (Berzsenyi és a méhészet tere, Mézelő növényvilág multifunkciós tér és Mézkészítés tere) felépülő tárlat multimédiás eszközök segítségével, élménygazdag módon informálja a látogatókat.

A vendégeket az első terembe lépve a költő kivetített figurája köszönti, majd egy méhecske szempontjából követhetjük az eseményeket, miközben a háttérben Berzsenyi egyik versét hallgathatjuk.

A kiállítás teremtette virtuális világban különböző méhész viseleteket próbálhatunk, a hagyományos mézpergetőt is kipróbálhatjuk. A virtuális kaptár érintőképernyőjén hasznos információkat olvashatunk a zümmögő állatkákról.

Virtuális kaptár

Fotó: Berzsenyi Dániel Emlékház

A 2018 szeptemberében megnyílt tárlat 1000. látogatójaként egy általános iskolás iskolai csoportot köszöntött.

Csoportok számára javasolt az előzetes bejelentkezés. A múzeumhoz tartozó, színpaddal felszerelt, 80-100 fős helyiség rendezvények megtartására is alkalmas.