Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílik meg a város egyik legszebb szecessziós villájában

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 12:00

A Liget Budapest Projekt programkínálatában lesz látogatható a főváros legnagyobb Zsolnay-kiállítása, amely a város egyik legszebb szecessziós villájában nyílik meg kedden.

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata: szeptember 26-tól látogatható a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, amely ResoArt Villa néven nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. A magántulajdonban álló, egyedi szépségű épület bemutatkozó tárlatán egy különleges, a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem ismert Zsolnay-gyűjtemény legszebb darabjaival találkozhatnak az ide látogatók – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az új kiállítás a Városliget gazdag szabadidős kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába is bekerül. A tárlat alapjául Szabó András üzletember és gyűjtő fél évszázad alatt létrehozott, mintegy 1000 darabos, páratlan kollekciója szolgál, amelyet először mutatnak be a nagyközönség számára.

A kiállítás mellett izgalmas épületsétákon is részt vehetünk, amelyek során a ResoArt Villa mellett a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult, Zsolnay-kerámiákkal gazdagon díszített Millennium Háza titkait is megismerhetjük.

A főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt

Fotó: Mohai Balázs/ResoArt Villa

„A 10 évvel ezelőtt indult Liget projekt célja egy Európában egyedülálló komplexitású kulturális negyed kialakítása, amely a park másfél évszázados hagyományaira építve, a Liget történelmi intézményeinek megújításával és új létesítmények létrehozásával valósul meg egy, a Millennium óta nem látott fejlesztési programnak köszönhetően. Az új kulturális városnegyed sikerességét és vonzerejét már az is mutatja, hogy immár egy jelentős magángyűjtemény is itt, a megújuló Városliget közvetlen közelében mutatkozik be a nagyközönség számára” – mondta Baán László a Zsolnay-kiállítás szeptember 25-i megnyitóján. Hozzátette: „A Liget projekt egyik fontos célja, hogy az állami beruházás vonzáskörzetében magánberuházások is megjelenjenek, tovább növelve ezzel a Városliget és környezete értékét.”

„A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett, több mint 120 éves ResoArt Villa és az itt megrendezett kiállítás több szálon kötődik a Liget Budapest Projekt fejlesztéseinek köszönhetően kialakuló új kulturális központhoz: nemcsak a Millennium Házával kínál közös programot, hanem összefonódik a Liget projekt által létrehozott infrastruktúrával is, hiszen a belépőket a Liget+ rendszeren keresztül lehet majd megvenni” – emelte ki Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója.

Hozzátette: „A bemutatásra kerülő gyűjtemény természetesen magán viseli a gyűjtő saját ízlés és érdeklődés szerint történő válogatásának kézjegyét. Egyúttal messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is.”

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: „Az Alapítvány feladata a szecessziós épület, a Zsolnay, valamint a jelentős festménygyűjtemény – benne többek között Egry József, Perlrott Csaba Vilmos, ef. Zámbó István képei – kezelése, szakszerű kiállítások, programok szervezése. Emellett az alapítvány célja, hogy a ResoArt Villa összművészeti élményét megossza olyan cégekkel, amelyek márkája kötődik a különleges értékekhez, a hosszútávú építkezéshez, így a villa egyedi rendezvényhelyszínként is megnyitja kapuit.”

A gyűjtemény egyik darabja a Klein Ármin tervezte, tűzmadár-motívummal ellátott lavór

Fotó: Mohai Balázs/ResoArt Villa

A gyűjteményről

A ResoArt villát – amely a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán található – Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel.

A példaértékű rekonstrukciót 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky-díjjal ismerték el.

Az épület 2022-ig irodaként működött, majd Szabó András úgy döntött, hogy egyedülálló képzőművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjait beköltözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. Az 1000 darabos kollekció Szabó András magángyűjteménye, amely a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve, egészen az 1920-as évek végéig.A vezetett bejárások során a látogatók megismerhetik a Zsolnay-kerámiák aranykorának tekinthető első 50 év kiemelkedő alkotásait, valamint a szecessziós gyűjtemény lenyűgöző darabjait. A tárlaton jól végigkövethetőek a „Zsolnay-filozófia” jellegzetességei: a forma, a minta, a technika és a színvariációk kavalkádja, sokszínűsége, egymásba kapcsolódása, fazon- és mintagazdagsága. Ezek azok a jellegzetességek, amelyek a Zsolnay-kerámiákat sztárrá emelték a kor világkiállításain.

 

Az épületsétáról

A kiállítás mellett egészen különleges, századfordulós időutazáson is részt vehetnek a látogatók. A vezetett épületsétákon a korszak építészetének remekművei mutatkoznak be: a ResoArt Villa, valamint a Városligetben egyedülálló Zsolnay-díszítéssel készült Millennium Háza.

A ResoArt Villát 1899-ben Kőrössy Albert Kálmán építész tervezte a családja számára. A villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala keveredik a korszak uralkodó nemzetközi stílusjegyeivel. A villa homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják, amelyekben változatos ablakformákat figyelhetünk meg. A különleges alakú ólomüveg ablakokat pávák, oroszlánfejek és burjánzó növény indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A homlokzattal harmonizáló kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása.Az Európa szecessziós épületeit bemutató, 1904-ben Bécsben kiadott kötet Budapestről szóló fejezete a ResoArt Villa homlokzatának teljes oldalas fotójával indul. Ez a kép segített abban, hogy az épület homlokzatát a háború utáni leegyszerűsített kialakítás helyett az eredetivel megegyező módon, teljes pompájában rekonstruálják.

A házba belépve megcsodálhatjuk Róth Miksa, a szecessziós magyar üvegművészet legnagyobb mesterének terve alapján, az ő műhelyében készült hatalmas üvegablakot, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait. Az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája.

A villába belépve megcsodálhatjuk a Róth Miksa műhelyében készült, hatalmas üvegablakot

Fotó: Mohai Balázs/ResoArt Villa

A Zsolnay-gyűjtemény legdrágább darabja az a 185 cm magas váza, amely hajdan a Gellért Szállóban állt, a megnyitójáról készült egykori fotók tanulsága szerint a párjával együtt. A váza egy Virág Judit-aukción 16 millió forintért került a gyűjtő tulajdonába.

A gyűjteményalapító tárgy a Klein Ármin tervezte, tűzmadár-motívummal ellátott óriási lavór, amelynek átmérője 50 cm. Szabó András ezt annak idején 14 ezer forintért vette, még abban az időben, amikor a havi fizetése a 2 ezer forintot sem érte el.

A kedvenc tárgyak közül az egyik, a historizáló korszakból egy négyszögletes alakú eklektikus stílusú asztalközép, aminek az alja perzsa díszítésű, a közepe japán, a koronáján pedig mitológiai lények láthatóak. A másik pedig a szecessziós korszakból Makk Lajos munkája, amely egy párducot és egy nőt ábrázoló padlóváza.

A kiállításra és a vezetett épületsétákra a Liget Budapest jegyrendszerében lehet időpontot foglalni.