Felújítják a soproni Lenck-villát

Forrás: Magyar Építők

 2018. május 14. 13:40

Az eklektikus stílusú műemlék, melynek kertjében barokk sírkert található, 1,2 milliárd forintból újul meg a Modern Városok Programban.

A villát 1890-ben eklektikus stílusban építették Hofer Ottó tervei alapján. A Lenck család 1901-ben tönkrement, a villát eladták, s 1913-tól múzeumi funkciót töltött be, azonban már évek óta üresen áll.

A műemléki védelem alatt álló épület kívül-belül megújul: a rekonstrukcióba beletartozik a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló felújítása is, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkák. A homlokzatot műemléki vakolat rendszerrel látják el és az itt, valamint a tetőn lévő figurák és díszítéseket is rendbe hozza egy kőszobrász-restaurátor. Restaurálják az étkező mennyezetén található festményt is.

Kívül-belül megújul az évek óta üresen álló villa

Fotó: magyarepitok.hu

A kerti sétaút-hálózat zúzottkő burkolatot kap, a szökőkút kőfelületeit lecsiszolják, és egy másolat segítségével visszaállítják a rajta található kiköpő figurát is. A kertben emellett tíz fát ültetnek és több mint 6600 négyzetméteren füvesítenek, valamint padokat és szemetes edényeket helyeznek ki. Az épület pincéjében lévő sírköveket a kerti kőfalnál található sírkőtárba helyezik át, ahol az egykori barokk evangélikus temetőből átszállított síremlékek állnak. A munkát a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. végzi.

Kapcsolódó cikkek