Franciaországban is oltási igazolvány lesz a védettségi kártyából

Forrás: turizmus.com

 2022. január 17. 15:47

A francia alsóház vasárnap elfogadta a kormány legújabb intézkedéseit a koronavírus-járvány megfékezésére. A szigorítások miatt mostantól oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból, így az oltatlan emberek nem léphetnek be az éttermekbe, sportcsarnokokba és több más helyszínre sem.

A France24 hírportál elemezte a francia állampolgárok által rendkívül vitatott új intézkedéscsomag néhány részletét, melyet 215 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadtak el, néhány napon belül pedig be is vezetik majd országszerte. A szigorítások célja "az egészségügyi válságkezelés eszközeinek megerősítése."

A bejelentett intézkedések alapján a jelenlegi egészségügyi, vagy más néven védettségi igazolványokból oltási igazolvány lesz. A törvénytervezet szerint a 16 éven felüliek számára kötelező lesz az igazolványt bemutatni a szabadidős tevékenységek és a távolsági tömegközlekedés (repülőgépek, vonatok, buszok) igénybevételekor, tovább az éttermek és kocsmák (kivéve a közétkeztetést), vásárok, szemináriumok és kereskedelmi bemutatók látogatásánál.

A közlekedési szabály alól kivételt képeznek azok az oltási engedéllyel nem rendelkező személyek, akik "családi vagy egészségügyi okokból" utaznak, feltéve, hogy negatív tesztet mutatnak be. A negatív teszt bemutatása alól csak "vészhelyzet esetén" kaphatnak felmentést. Egyes ágazatokban a dolgozóknak bizonyos feltételek mellett szintén kötelező lesz oltási igazolvánnyal rendelkezniük.

franciaorszag_123rf

Az oltási igazolvány megszerzéséhez teljes oltottságra lesz szükség, amelyet négy hónap után ismételő oltással kell megerősíteni

Fotó: 123rf.com

Az egyszerű egészségügyi igazolvány (negatív teszt, teljes oltási igazolás vagy a Covid-19 betegségből a felgyógyulás igazolása) továbbra is érvényes marad a 12 év feletti személyek és kísérőik számára az egészségügyi intézményekbe és az orvosi-szociális szolgáltatásokba való belépéshez. Ez alól kivételt képeznek a sürgősségi esetek, ilyenkor nem szükséges igazolást bemutatni.

A 12 és 15 év közötti kiskorúaknak továbbra is a jelenlegi egészségügyi igazolványt kell bemutatniuk a szabadidős tevékenységek, éttermek és bárok, vásárok vagy a régióközi tömegközlekedés igénybevételéhez.Az új oltási igazolás megszerzéséhez teljes oltásra (az oltóanyagtól függően két, vagy egy adag) lesz szükség. Február 15-től kezdődően az eddigi hét hónap helyett az utolsó dózis után négy hónappal egy emlékeztető oltást is fel kell venni ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. Miután sorra érkeztek a hírek arról, hogy oltatlan emberek hamis egészségügyi igazolványokat vásároltak, az új törvény szigorú rendelkezéseket tartalmaz a szabálysértőkkel szembeni fellépésre is.

A rendőrségen kívül az igazolványhoz kötött helyek és tevékenységek – például kávézók és éttermek – vezetői is ellenőrizhetik majd ezeket az okmányokat, de nagyon korlátozott feltételek mellett.A más személyhez tartozó igazolvány bemutatása és az igazolvány átruházása ezentúl első alkalommal 1000 eurós pénzbírsággal büntetendő, szemben a jelenlegi 135 euróval. Amennyiben azonban a büntetett oltatlan személy elkötelezi magát az oltási program mellett, a büntetését eltörlik.

Többszörös csalás esetén a bűncselekményt akár öt év börtönnel és 75 ezer eurós pénzbírsággal is büntethetik.

Ha egy intézmény vagy létesítmény, amelynek a belépéshez oltási igazolványt kell kérnie, elmulasztja az ellenőrzést, 1000 eurós bírsággal sújtható.