Új sportpálya és játszópark Baján

Forrás: turizmus.com

 2019. október 30. 09:17

Mostantól birtokba vehetik a gyermekek és a fiatalok a Gemenc Játszópark és Sportpályát Baja szívében, a Petőfi-szigeten. A projekt fontos célja volt, hogy speciális játékok segítségével integrált módon, egy közösségi térben játszhassanak fogyatékossággal élő és ép gyermekek.

Gemenc szimbólumainak, értékeinek, jellegzetességeinek, illetve a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ sajátos motívumainak felhasználásával emeli be a projekt Gemencet Baja szívébe, mint a város környékének egyik legkiemelkedőbb és legtöbbet látogatott természeti látványosságát – olvasható a Gemec Zrt. közleményében. A beruházás néhány hónap alatt valósult meg.

A speciális játékok segítségével a fogyatékossággal élő gyermekek is különleges élményben részesülhetnek, hiszen például a kerekesszéket használók számára külön erre a célra fejlesztett hintát is felállítottak.

A kerekesszékes hintát speciális kialakítása miatt kizárólagosan a kerekesszékes gyermekek használhatják, a másik két mozgáskorlátozott játékelem (körforgó, játékvár) bárki számára használható, de szem előtt kell tartani az elsődleges célközönség szükségleteit.

Az interaktív játékokon keresztül egy meseélménnyel is gazdagodhatnak a gyermekek

Fotó: Gemenc Zrt. / Csontos Péter

A parkban a „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút" című népszerű mesekönyv szereplői is megelevenednek.

Az erdei vasutat mintázó kocsikban található játékok QR-kódjai segítségével a szülők, nagyszülők, kísérők a Gemenc Zrt. weboldaláról mesét olvashatnak a gyermekeknek.

A történet a könyv szereplőinek segítségével az erdei vasút és az ártéri erdő állatainak különleges kalandjait eleveníti fel szarvasbőgés idején.

Az új játszótér a természet megismerésére, szeretetére is tanít interaktívan módon

Fotó: Gemenc Zrt. / Csontos Péter

A fejlesztés fő célja az volt, hogy az ide látogató gyermekek, fiatalok, családok számára a park lehetőséget biztosítson aktív szabadidős tevékenységre. Fontos cél az is, hogy az új játszótér a természet megismerésére, szeretetére interaktívan módon, játszva tanítson.

A kivitelezés részeként a fejlesztéssel érintett terület délkeleti részén található, lelkes fiatalok által épített, leromlott állagú kerékpárpálya is kibővül, megújul annak érdekében, hogy a sportolásra vágyó fiatalok is lehetőséget kapjanak a testmozgásra.

Aktív szabadidős tevékenység a természetben

Fotó: Gemenc Zrt. / Csontos Péter

Az új kulturális és közösségi tér fejlesztése 24,35 millió forint összegben az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

A térségben sok fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, legutóbb például a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskola és a hozzá kapcsolódó tanösvény átadásáról számoltunk be.