Gyalog és két keréken Siklóstól Villányig

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 15:58

Idén tovább gazdagodott a Villányi borvidék őszi programkínálata: először rendezték meg a Tenkes BOR+TÚRÁT, amely a borvidék siklósi oldalának gasztronómiai és kulturális élményeiből fűzött össze könnyű túraútvonalat. Aki pedig most hétvégén kirándulna arrafelé, annak itt a Kerékpáros Manifesztáció.

A Tenkes-hegy lankáin vezető, limitált férőhelyes kirándulást a Siklósi Turisztikai Egyesület és a Villány-Siklósi Borút Egyesület hagyományteremtő szándékkal, közösen szervezte; a túra résztvevőit két fiatal borász, Bakonyi Péter és Rácz Lilla kalauzolta végig az 5 + 1 állomásos útvonalon. A kirándulás Siklós-Máriagyűdről, a CzukorBorsó kézműves desszertműhelyből indult, ahol a borászok saját boraikból mutattak be néhányat.

A máriagyűdi bazilika

Fotó: Kincses Márk

Mi – lévén a Rácz Lilla-vezette csapatban – a borásznő methode traditionelle eljárással készült pezsgőjével nyitottunk, ez kellemesen elegáns kezdésnek bizonyult. A czukorborsós alapozás után a bioborokat készítő Malatinszky Csaba kövesföldi présházában folytattuk a kóstolást – itt három vörös tétel került a poharunkba, pazar kilátással és őszi napsugarakkal kísérve.

A Tenkes oldalán a dűlők között sétáltunk tovább a Gergen Birtok máriagyűdi pincéjéhez, itt további három borral kerültünk közelebbi ismeretségbe, majd az ország egyik legrégebbi zarándokhelyeként számon tartott máriagyűdi bazilikában hallgattunk rövid orgonakoncertet.

A bazilika látogatóközpontjában megkóstoltuk a misebort, aztán elsétáltunk a Levendulás Házba, ahol levendulás rozéfröccsel frissültünk fel, majd újabb rövid dűlőtúra után megérkeztünk a Tenkes-hegy oldalán fekvő Kalmár Pincébe, késői ebédünk helyszínére.

Szőlőskertek Siklós közelében

Fotó: Kincses Márk

A kirándulást a térség legépebben maradt erődítményében, a Siklósi Várban zártuk, a Vinotékában Villány új közösségi borának, a könnyű, gyümölcsös REDy-nek három változatát kóstoltuk búcsúzásul.

Ugyanazon a napon, a Tenkes gyalogtúrával párhuzamosan startolt a már jól bevezetett és sikeres Villányi Gördülő Dűlők legfrissebb verziója, a Szüreti Gördülő Dűlők őszi kerékpáros gasztro- és bortúra. A 40-45 km hosszú, részben védett kerékpárúton, részben alacsony forgalmú közúton haladó körtúra a Siklósi Várból indult, és öt frissítő állomást érintve kanyargott végig a borvidék dűlői között.

Finom falatok egy pohár bor mellé

Fotó: Kincses Márk

A gasztronómiai és kulturális élményeket a Siklósi Vár, a máriagyűdi CzukorBorsó desszertmanufaktúra, a Máriagyűdi Kegytemplom, a vokányi Trinitás Kézműves Sajtműhely, a palkonyai PalKonyha és a villányi Bock Pince kínálta a kerekezőknek.

Egy pohár vörös a Bock Hotel Ermitage teraszán

Fotó: Kincses Márk

Kerékpáros Manifesztáció

Akik lemaradtak a Szüreti Gördülő Dűlőkről, azok október 13-án Horvátország és Magyarország közös rendezvényén*, a Kerékpáros Manifesztáción kárpótolhatják magukat.

A „BicYcle that connects Mailath castle and Siklos fortress” című projekt részeként megrendezésre kerülő esemény célja a Donji Miholjac és Siklós között megvalósuló kerékpárút-fejlesztés bemutatása. Az élménytúra szombaton reggel 9-kor a Donji Miholjac-i Mailath kastélyból indul, és 11 óra körül érkezik a Siklósi Várba, ahol kezdetét veszi a kulturális eseményekkel kísért ünnepi forgatag.

*Az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 keretében

Kapcsolódó cikkek