Horvátország még nagyobb hangsúlyt fektet a falusi turizmusra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. május 06. 11:31

Panelbeszélgetések, szűkebb körű megbeszélések, majd vidéki látogatások során beszélhette meg az 5. Nemzetközi Faluturizmus Kongresszus több mint 350 hazai és 15 országból érkezett külföldi résztvevője az ágazat helyzetét, jövőjét.

Ezúttal Cavtatra esett a választás, hogy a pandémiás szünetet követően ismét megrendezhessenek nemzetközi faluturizmus kongresszust. Az április legvégén a cavtati Hotel Croatia-ban szervezett kongresszus programját az évente odaítélendő, a Horvát Faluturizmus Napraforgó Díjainak” (Sunflower Awards) átadási ünnepsége színesítette.

cavtat

Osztrigafarm (Mali Ston)

Fotó: turizmus.com / Irházi János

A hagyományos horvát néptáncokkal, népzenével ékesített gálán kilenc kategóriában 59 díjat adtak át. Elhangzott, hogy 138 jelölés érkezett, a szakemberekből álló zsűri ezekből választotta ki az arra leginkább érdemeseket. Feltűnő volt, hogy a díjazottak zöme fiatal volt, akik mertek belevágni szülőhelyükön vagy a térségükben egy faluturizmus projektbe, legyen az kis borászat, egy vízimalom, vendéglő, grappa-lepárló olivaolaj-présüzem, házi halkonzerv-gyár vagy bármi más, ami odavonzza a hazai és külföldi turistákat.

cavtat

Az osztrigafarmon meg is kóstolhatjuk az osztrigát

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Elhangzott, Horvátország kiemelten támogatja ezeket a projekteket, jelenleg több ezer fejlesztési pályázatot adtak be az érdekelt vállalkozók. „Remélem a kapott elismerések plusz motivációt adnak a nyerteseknek, hogy folytassák, fejlesszék vállalkozásaikat” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Dijana Katica, a Horvát Turisztikai és Vidékfejlesztési Szövetség elnöke.

cavtat

Olivaolaj présház, múzeum (Orašac)

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Az idei kongresszus szlogenje a „Falusi turizmus: minőség, fenntarthatóság, társadalmi integráció” volt, a résztvevők pedig több panelbeszélgetés, szűkebb körű megbeszélés során fejthették ki véleményüket. A körbejárt témák közül kiemelhető a faluturizmus és agroturizmus külföldi és horvátországi trendjei, a borkultúra ápolása és annak a köztudatba ágyazása, hogy a bor az európai kultúra fontos eleme, nem pedig egyszerű üzleti tevékenység. Ugyanakkor szó volt még arról is, miként lehet ösztönözni a helybelieket, hogy vállaljanak aktív szerepet a turistákat vidékre csábításában, milyen források állnak rendelkezésre, miként kellene egy-egy kistérségben – például Konavleban, amelyhez Cavtat is tartozik – új helyi márkákat felépíteni.

Abban mindenki egyetértett a kongresszuson, hogy a faluturizmus fejlesztése az egyik lehetőség a lakosság megőrzésére vidéken, és ebben a folyamatban kiemelt szerep hárul a nőkre. Nem véletlenül szólt az egyik panelbeszélgetés erről, amelynek fő témája a vidéken élő nők kulcsszerepéről szólt a vidék gazdasági és demográfiai fellendítésében Európában és a Nyugat-Balkánon. A gazdasági életbe pedig természetesen a falusit turizmust is beleértették. Ebben a fenntarthatóságot célzó projektben Horvátország mellett Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Észak-Macedónia is részt vesz.

„Horvátország nemzetközileg elismert nyári mediterrán desztináció, a falusi turizmus viszont kiváló lehetőség, hogy magasabb szintre emeljük az idegenforgalmi kínálatunkat, ezáltal még több vendéget vonzzunk ide, akiknek utazási indokai között már szerepelnek a kisebb rendezvények, a fenntarthatóság, a megőrzött természeti és kulturális örökség, aktív turizmus, a bor és a gasztronómia” – nyilatkozta lapunknak Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója. Ezért az idei idegenforgalmi kampányban még hangsúlyosabb szerephez jut a faluturizmus.

cavtat

Ljuta, Mlinica Ðivanović vízimalom

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Persze, a kongresszus során olyan örök problémák is felvetődtek, mint például a szállodák ellátása helyi élelmiszerekkel, vagy a borászatok összekötése egy-egy borútra saját márkanév alatt. A helyi élelmiszereknél a fő gond, hogy a farmok csak kis mennyiséget tudnak kínálni, a borászoknál pedig a márkaépítése egyik kátyúja, hogy „a borászok általában egyéniségek”.

Az elhangzottakból kiviláglott, hogy a „kontinentális Horvátországnak” sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a vendégek odacsalogatásáért, mint a „tengerparti Horvátországnak”. A két megnevezést gyakran hallhattuk a résztvevőktől.