Izraelben védettségi igazolás nélkül lehet étterembe, szállodába menni

Forrás: turizmus.com

 2022. február 07. 18:57

Izraelben hétfőtől már csak a zsúfoltabb helyeken, például táncklubokban kérik a Green Passt.

Izraelben február 7-től nem kérik a védettségi igazolást az éttermekben, szállodákban, mozikban, színházakban, edzőtermekben. Egyedül ott kell felmutatni az igazolványt, ahol nagyobb a fertőzésveszély, például a beltéri rendezvényeken, táncklubokban – írja a The Times of Israel.

Eltörlik továbbá a létszámkorlátozást azokon a rendezvényeken, ahol a szervezők ellenőrzik a védettségi igazolás (Green Pass) meglétét, az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozást, valamint a kötelező másfél méteres távolságtartást az éttermekben.

A korlátozások enyhítését az omikron-hullám lassulása tette lehetővé. Az új szabályok március 1-jéig lesznek érvényben.

Hétfőtől az éttermekben sem kérik a Green Passt

Fotó: ©fotokon

Érvényes védettségi igazolással jelenleg azok rendelkezhetnek, akik az elmúlt négy hónapban két adag oltást kaptak vagy felgyógyultak a betegségből, továbbá akik bármikor kaptak három vagy négy adag oltást.

Nachman Ash, az izraeli egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint a döntésre azért került sor, mert a Green Pass használata az oltottakat is megfertőző omikron variáns terjedése miatt már nem volt hatékony.

Az új fertőzések száma csökkenőben van az országban, a súlyos állapotban kórházba került betegeké azonban még mindig nő. A súlyos esetek száma december vége óta mutat folyamatosan növekvő tendenciát, és az egészségügyi minisztérium adatai szerint vasárnap 1263 volt, ami a legmagasabb szám a járvány kitörése óta, csak a tavaly januári hasonló adat (1193) közelítette meg.

A súlyos megbetegedések sokkal gyakoribbak az oltatlanok körében, 100 ezer be nem oltott, 60 évnél idősebb emberre 415,6 súlyos eset jut, míg 100 ezer beoltottra csak 35,9.