Különleges helyszíneken mutatkoznak be a V4-ek művészei

Forrás: turizmus.com

 2018. május 25. 16:01

Május 25. és június 30. között látható Budapesten az a kiállítás-sorozat, amelynek kiemelt célja, hogy kortárs képzőművészek és alkotásaik bevonásával tegye a közönség számára élővé és kézzelfoghatóvá a visegrádi együttműködést, a régióra jellemző sajátos kulturális atmoszférát.

A fiatal cseh, lengyel, magyar és szlovák alkotók közreműködésével szervezett V4 ART CONNECTS a Várkert Bazár előtti szabadtéren szobrászati, a Budavári Mikvében pedig képzőművészeti és videóművészeti válogatást mutat be. Az ingyenesen látogatható kiállítások a Visegrádi Csoport 2017/18. évi magyar elnöksége alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Art Market Budapest együttműködésében jöttek létre.

A V4 ART CONNECTS elnevezésű, több szekcióra bontott kiállítás-sorozat arra is törekszik, hogy a visegrádi országok nemzetközileg is növekvő érdeklődéssel kísért művészetének magas színvonalára irányítsa a figyelmet, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészetéből STRUCTURES címen a szobrászatnak, ILLUSIONS címen a videóművészetnek, INTERACTIONS címen pedig a hagyományos képzőművészeti ágaknak, kiemelten a festészetnek és grafikának szentel önálló kiállítási szekciót. Miközben a kiállítás-sorozat egyes elemei, a különálló műfaji válogatások három önálló tárlatként is értelmezhetőek, a V4 ART CONNECTS egymással összefüggő egységként kapcsolódik össze, így a szervezők a teljes kiállított anyag megtekintésére biztatják az érdeklődőket.

A magyar Szabó Kristóf alkotása

Fotó: turizmus.com

A fiatalabb alkotói nemzedékre összpontosító, tehát generációs szemléletű csoportos válogatás zömében új, esetenként még – különösen a mostanihoz hasonló jelentőségű nemzetközi művészeti program keretében – egyáltalán nem bemutatott alkotásokra épít.

A kiállítás-sorozat az alkotói műfajok széles spektrumán ad ízelítőt a Visegrádi Csoport országai művészeti választékából, a szerephez jutó művészek alkotásai szinte minden médiumot és alkotói technikát lefednek. A V4 ART CONNECTS olyan művészek bevonásával igyekszik a visegrádi országokra jellemző alkotói látásmódot bemutatni, akikre gyakran a korábbi művészeti hagyományokkal történő szakítás, a szokványos műfaji kötöttségektől való függetlenedés, a műfajok közötti határok fellazítása és átlépése jellemző.

A válogatás elsősorban olyan alkotók felvonultatására törekszik, akik a szélesebb nemzetközi művészeti közegben is figyelemreméltó eredményeket értek már el, miközben kísérletet tesz arra, hogy a visegrádi régió különleges kulturális és művészeti éghajlatát, az országokat egymással egyfajta lelki és gondolati közösségbe formáló sajátságos kulturális közeget bemutassa. A V4 ART CONNECTS kiállítás-sorozat anyaga a bemutatott művészek és az őket képviselő galériák közreműködésével a 4 ország mintegy 25 különböző helyszínéről érkezett a budapesti kiállítóhelyekre.

Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos a kiállítás-sorozat megnyitásakor kiemelte: „A V4 ART CONNECTS kiállítás és az ehhez hasonló kezdeményezések fontos szerepet töltenek be abban, hogy régiónk tehetségeinek bemutatása mellett azt az egyedi, közös történelmi gyökereinkre és hagyományainkra visszavezethető közép-európai, visegrádi látásmódot is megismerjük és megismertessük, amely mindannyiunkat összeköt itt, Európa szívében.”

A kiállítások létrehozásában a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai partnere a régió művészetének bemutatásában immár nyolc éve meghatározó szerepet játszó Art Market Budapest volt. Ledényi Attila, Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vására alapító-igazgatója a V4 ART CONNECTS megnyitása kapcsán bejelentette, hogy a visegrádi régió magas színvonalú művészeti értékeinek fókuszba helyezése, illetve fókuszban tartása érdekében az Art Market Budapest októberben VISEGRAD CONTEMPORARY címen nagyszabású művészeti fesztivált hoz létre Budapesten.