Madárlakópark-sétányt adtak át a debreceni Nagyerdőben

Forrás: MTI

 2022. október 26. 15:02

Tizenhat állomásos madárlakópark-sétányt alakítottak ki a debreceni Nagyerdő parkerdei területén.

Az átadáson Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, a kormány fontos környezet- és természetvédelmi célja, hogy megőrizze a Kárpát-medence, benne Magyarország természeti értékeit, élővilágának sokszínűségét, és ebbe a munkába bevonja az önkormányzatokat.

A zöldterületek bővítéséről szólva kiemelte: az elmúlt ötven évben 30 százalékkal nőtt az erdősített területek nagysága, 2019-ben hirdették meg az országos fásítási programot, benne az Újszülöttek fája kezdeményezéssel.

A program keretében 2030-ig minden újszülött után tíz fát ültetnek el, tavaly már 1,1 millió fát sikerült így elültetni – tette hozzá.

Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár (j) a madárlakópark-sétány átadásán a debreceni Nagyerdőben

Fotó: MTI/Vajda János

Szólt arról is, hogy a kormány kiemelt célja a klímasemlegesség elérése 2050-re, ennek részeként számos program indult, mint például a zöld busz program, amelyhez Debrecen az elsők között csatlakozott, és már 12 elektromos busz közlekedik a városban.

A város részt vesz a levegőminőség javítására indított kezdeményezésekben, a közösségi kertek kialakításában is, a Civaqua-program pedig a térség vízutánpótlásának javításában jelent megoldást a jövőben – sorolta a helyettes államtitkár hozzátéve, hogy a szemléletformálást segíti például a Te szedd! mozgalom, amelybe már több mint ötszáz oktatási intézmény és civil szervezet kapcsolódott be, vagy a Tisza és mellékfolyóit a műanyag palackoktól megtisztítani hivatott program, amelyet tavaly 30 millió forinttal támogatott a tárca.

A környezetvédelmi nevelést szolgálják a zöld óvodák, 1100 ilyen óvoda működik az országban, minden negyedik gyerek már zöld óvodába jár, az iskolakert program keretében pedig 290 intézményt, több mint ötvenezer diákot értek el.

A helyettes államtitkár értékelése szerint e programokhoz jól illeszkedik a debreceni madárlakópark-sétány kialakítása, ahol interaktív módon ismerkedhetnek az érdeklődők az erdőben élő madarakkal, állatokkal.

Egy érdeklődő beolvassa a tájékoztató tábla QR-kódját a 16 állomásból álló madárlakópark-sétányon

Fotó: MTI/Vajda János

Balázs Ákos alpolgármester elmondta, a madárlakópark-sétány egyedülálló innováció eredménye: a sétány mentén a parkerdőben 16 állomást alakítottak ki, mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el. Az odukra egy-egy oszlopon lévő madársziluett hívja fel a figyelmet, a rajta lévő QR-kód segítségével pedig egy rövid videofelvételt indíthatnak el az érdeklődők, amelyen szakemberek beszélnek az adott madárfajról. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a debreceni Nagyerdő az ország első természetvédelmi területe, amelynek védelme ma is kötelessége a városnak.

A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek a sétányon, az erdő lakói már ismerkednek ezekkel, de már van olyan madárodú is, amelybe beköltözött a lakója – hangzott el az átadáskor.