Magyarország újraindult – Lenyűgöző érseki látogatóközpontok

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 11:43

A hívők és a nem hívők számára egyaránt lebilincselő látnivalóval szolgálnak a hazai érseki látogatóközpontok.

Az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont 2016-ban nyitotta meg kapuit. A palota földszintje és díszkertje ingyenesen látogatható, de lenyűgözően gazdag tartalmuk miatt érdemes jegyet váltani az első és második emeleti kiállításokra is.

Az egyháztörténeti tárlat interaktív elemek segítségével mutatja be az egyházmegye és a magyar egyház történetét, főpapjaink mindennapjait pedig a történeti enteriörökön (díszterem, fogadó- és hálószoba) végigsétálva lehet megismerni.

Az Egri Érseki Palota látogatóközpontja

Fotó: Facebook / Egri Érseki Palota

A helyszín másik látogatótere, az Érseki Pincerendszer kizárólag tárlatvezetéssel látogatható, a vezetések 11, 13, 15 órakor indulnak. A vezetett túrák során megkóstolhatók a díjnyertes Egri Érseki Borok, melyek a Látogatóközpont ajándékboltjában meg is vásárolhatók.

Emlékezetes élménnyel gazdagodhatnak a kalocsai Astriceum Érseki Múzeum és Látogatóközpontba látogató vendégek is. Az Érseki Kastély mellett, a Főszékesegyházzal szemben elhelyezkedő épület egyháztörténeti érseki gyűjteménynek ad helyet, gazdag műtárgyállománnyal büszkélkedik.

A múzeum, valamint az Érseki Kastélyban lévő, díszes, 20 ezer kötetet számláló Érseki Könyvtár csak vezetéssel tekinthető meg.

A Nagyboldogasszony Főszékesegyház egyénileg is látogatható, azonban a barokk templombelső gazdagsága miatt itt is érdemes a szakvezetéses látogatást választani.

A Veszprémi Érsekség turisztikai látnivalóira kíváncsiak – az ősszel megkezdődő fejlesztések miatt - augusztus végéig látogassanak el a Szaleziánum Érsekségi Turisztikai Központba, ahol többek között modern eszközökkel felszerelt, liturgikus kiállítóteret, időszaki kiállításokat, négy enteriőr jellegű, barokk termet, gyógynövénykertet lehet megtekinteni.